Arabi: Sirijski režim može pasti svakog trenutka

sanel
By sanel

Generalni sekretar Arapske lige Nebil el-Arabi je kazao da bi sirijski režim “mogao pasti svakog trenutka”, dodavši da je sirijska opozicija uveliko preuzela kontrolu nad većinom teritorija.

“Mislim da će se nakon 20 mjeseci nasilja konačno desiti nešto konkretno. Novija dešavanja otvoreno pokazuju da opozicija napreduje i u političkom i u vojnom smislu svaki dan”, kazao je Arabi. On je poručio da je Arapska liga u kontaktu sa novom koalicijom u Siriji i da će tako i ostati.

Na pitanje da li bi se sukobi u Siriji mogli proširiti i na susjedne zemlje, Arabi je odgovorio da je to moguće te da se “takva mogućnost ne smije zanemariti”.On je istakao da podrška Rusije Damasku sprečava UN-ov napredak.
On je kazao da Rusija insistira na tome da Assad ostane na vlasti do kraja prelaznog perioda, dok arapske zemlje smatraju da je Assad nepotreban nakon uspostavljanja prelazne vlade. Generalni sekretar Arapske lige je dodao da je Kina postala pristupačnija po pitanju Sirije.

Istaknuvši da Iran, za koji se smatra da najviše podržava sirijski režim, “nije zapravo veliki akter”, Arabi je rekao: “U medijima stalno čitam da Iran opskrbljuje oružjem i novcem. Iz Teherana kažu da pomažu Damasku, ali u medijima, ipak, odbijaju takve tvrdnje”.

-Izrael i Palestina-

Arabi je pozvao UN, SAD, EU i Rusiju da otvore novu stranicu za Bliski istok. On je istakao da ne želi nikakve procese u vezi sa Izraelom i Palestinom, već da želi pravdu i pravi mir.

“Moguće da ćemo zahtijevati međunarodnu konferenciju o Palestini ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne preuzme svoje odgovornosti”, poručio je on.

On je dodao da ne vidi “nijedan logičan razlog zašto bi se neko protivio statusu zemlje nečlanice posmatrača Palestine u UN-u”.

Arabi je odluku izraelskih vlasti o ubiranju palestinskog poreznog dohotka ocijenio ilegalnom.

(Anadolija)

Share This Article