Bashar al-Assad šalje pojačanja u borbe

sanel
By sanel

Sirijska vojska bombardirala je južna predgrađa Damaska tokom noći s ciljem da istjera pobunjenike iz uporišta oko prijestonice, saopćila je u ponedjeljak opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Artiljerija je gađala distrikte Al-Hajar al-Aswad i Tadamon, kao i palestinski izbjeglički kamp Yarmouk u južnom Damasku, saopćila je ta organizacija sa sjedištem u Londonu, prenijela je agencija AFP.

Vojska je, također, bombardirala naselja Doumu, Harastu, Irbin i Haran al-Hawamidu u područjima pored puta koji povezuje Damask sa međunarodnim aerodromom.

Cilj snaga lojalnih režimu Bashara al-Assada je da uspostavi potpunu kontrolu u i oko Damaska.

Okršaj sa libanskim vojnicima

Od nedjelje traju okršaji i u centralnom gradu Hama, a sirijski režim morao je uputiti dodatne snage u taj grad, saopćila je Opservatorija.

Libanska državna novinska agencija javila je u nedjelju uvečer da su libanski vojnici razmijenili vatru u subotu širom granice sa pobunjenicima u susjednoj Siriji.

Libanski vojnici uzvratili su vatru na sirijsku teritoriju nakon što su “naoružani muškarci” pucali u njih na granici.

U tom incidentu nije bilo žrtava.

Rat iz Sirije se u više navrata prenio i na susjedne zemlje, uključujući Tursku, Izrael i Liban, jačajući bojazan da bi revolt u Siriji mogao izazvati regionalni rat.

(AJ Balkans)

Share This Article