Opozicija za mirovnjake ako Assad ode

sanel
By sanel

Sirijska opoziciona koalicija u subotu je izrazila spremnost da pusti međunarodne mirovne snage u Siriju ako predsjednik Bashar al-Assad i njegovi saveznici odstupe s vlasti.

Glasnogovornik opozicione koalicije Waleed Al Buni, na pitanje o izjavi posrednika Ujedinjenih naroda Lakhdara Brahimija da će se primirje moći održati samo ako ga nadgleda mirovna misija, rekao je da bi opozicija prihvatila razmještanje mirovnjaka ako prije toga Assad odstupi s vlasti.

Pitanje mirovnjaka izuzetno je osjetljivo. Mnogi u opoziciji se pribojavaju da bi to moglo dovesti do podjele zemlje po etničkim i vjerskim linijama i stvoriti utočište za lojalne Assadu na području blizu Sredozemlja gdje živi manjinska sekta alevija, prenosi Hina.

Ponovno uspostavljen internet

Buni je rekao da je opozicija otvorena za svaki prijedlog ako se uklone Assad i njegovi saveznici, među kojima su čelni ljudi vojske i službi sigurnosti.

“Ako je to prvi uvjet, onda možemo o svemu razgovarati. Neće biti nikakvog političkog procesa dok ne odu vladajuća porodica i svi koji podržavaju režim”, dodao je.

“Ko god iznosi politički plan mora znati da, nakon 50.000 mrtvih, 200.000 ranjenih i pet miliona raseljenih, Sirijci neće prihvatiti da ostanu oni koji su ih tlačili i ubijali posljednjih 50 godina”.

Građani Damaska, Halepa, Homsa, Hame i Tartusa u subotu navečer su kazali za Al Jazeeru da je u tim gradovima ponovno uspostavljen internet, nakon dvodnevnog prekida koji stručnjaci pripisuju vlastima.

Assadova Vlada je i prije prekida internetskih i telefonskih veza optužena za blokiranje komunikacija opozicije i pobunjenika tokom 20-mjesečne pobune.

No, vlasti su objaville kako je do prekida došlo zbog terorističkog napada ili zbog tehničke greške.

(AJ Balkans)

Share This Article