Nastavljeno bombardovanje Damaska

sanel
By sanel

Sirijski vojni avioni jutros su bombardovali predgrađa Damaska koja drže pobunjenici. Blokada interneta i telefona, uključujući i mobilne, ulazi u treći dan.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da “sirijske regularne snage pokušavaju da preuzmu kontrolu nad oblastima oko prijestonice i da su se sukobili sa pobunjenicima”.

Opozicioni aktivisti su juče optužili režim da je blokirao rad telefonskih linija i interneta, dok vlasti objašnjavaju da te usluge trenutno ne funkcionišu zbog “radova na održavanju”.

Sirijski režim je djelimično prekinuo internet veze otkako je počela pobuna protiv predsjednika Bašara al Asada pre 20 mjeseci, ali do sada nikada nije bilo potpunog prekida kao ovog puta, navodi AP.

“Gugl” i “Tviter” su aktivirali program koji omogućava Sirijcima pogođenim gašenjem interneta da ostave na mreži govorne poruke telefonskim putem tako što će poslati “tvit” govoreći preko telefona, a taj sistem je već korišćen prošle godine kada su vlasti u Egiptu tokom nekoliko dana obustavile rad interneta u toj zemlji, prenio je AFP.

Međutim, kako je priznao predstavnik pretraživača “Gugl” Dejvid Tores, mnogi Sirijci možda neće moći da koriste tu uslugu pošto telekomukacione mreže u ovoj ratom razorenoj zemlji loše funkcionišu.

(Tanjug)

Share This Article