Sirija: Više od 41.000 mrtvih u 20 mjeseci sukoba

sanel
By sanel

U sukobima u Siriji poginulo je više od 41.000 osoba, uglavnom civila od početka nemira protiv režima Bašara el-Asada prije više od dvadeset mjeseci, izvjestio je u petak Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Najmanje 28.762 civila su ubijena od 15. marta 2011. godine, precizirala je ova nevladina organizacija koja za civile smatra i one koji su uzeli oružje protiv režimskih trupa.

– Broj poginulih vojnika se popeo na 10.323 i dezertera 1.402, precizirala je nevladina organizacija čije je sjedište u Velikoj Britaniji, a koja se poziva na mrežu aktivista i medicinske izvore u civilnim i vojnim bolnicama širom zemlje, javlja AFP.

– Treba još dodati 602 ubijene osobe, čiji identitet nije ustanovljen, izjavio je predsjednik Sirijskog opservatorija Rami Abdel Rahman, navodeći da je bilans ubijenih 41.089.

Međutim, ovaj bilans ne podrazumijeva hiljade nestalih osoba, zatočenih a ni većinu mrtvih među “šabihama” (prorežimska milicija).

Brutalna represija pokreta narodne pobune od strane režima pokrenula je građanski rat. U svakodnevnim borbama između pobunjenika i vojnika gine na desetine ljudi.

Krajem oktobra, međunarodni posrednik za Siriju Lahdar Brahimi je predložio prekid vatre tokom muslimanskog praznika Kurban-bajrama, koji je bio prekršen gotovo nekoliko sati nakon stupanja na snagu.

Međunarodna zajednica je duboko podijeljena u pogledu sukoba u Siriji, jer Moskva i Peking blokiraju svaku rezoluciju koja osuđuje režim Damaska u Vijeću sigurnosti UN-a.

(Fena)

Share This Article