UNHCR: Više od 250 hiljada Sirijaca raseljeno iz Homsa

sanel
By sanel

Od marta 2011. godine kada su, uz ustanak protiv režima aktuelnog predsjednika Bashara al-Assada, diljem Sirije počele vojne intervencije sirijske vojske, iz grada Homsa raseljeno je više od 250 hiljada Sirijaca, izjavila je glasnogovornica Visokog komesarijata za izbjeglice pri Ujedinjenim nacijama (UNHCR) Melissa Fleming.

Fleming je održala konferenciju za novinare na kojoj je kazala da je, uslijed sirijske krize, iz grada Homsa do danas izbjeglo više od 250 hiljada ljudi i da oni zimu dočekuju u neuslovnim barakama, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Ističući da je više od polovice zdravstvenih ustanova u potpunosti devastirano, Fleming je kazala da ni humanitarna pomoć u vidu odjeće, obuće, pokrivača i drugih potrepština nije dopremljena u razoreni Homs.

Podsjećajući na izbjegličku krizu u susjednim zemljama Sirije, Fleming je kazala da se prema zvaničnim podacima trenutno nalazi 137.000 sirijskih izbjeglica u Jordanu, 133.000 u Libanu, 123.000 u Turskoj, 60.000 u Iraku i 9.700 izbjeglica u afričkim zemljama, tako da ukupan broj Sirijaca koji su napustili zemlju iznosi blizu 465.000.

Sirijska kriza započela je u martu prošle godine narodnom pobunom protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, čija porodica vlada ovom zemljom već 30 godina, a u vojnim operacijama sirijskih snaga sigurnosti život je izgubilo više od 40 hiljada osoba.

(Anadolija)

Share This Article