Blokiran pristup aerodromu u Damasku

sanel
By sanel

Sirijski pobunjenici tokom četvrtka sukobili su se sa snagama lojalnim predsjedniku Basharu al-Assadu nedaleko od prijestolnice Damaska, zbog čega je zatvoren glavni put ka aerodromu, te otkazani letovi kompanije Emirates, čije je sjedište u Dubaiju, ka sirijskom glavnom gradu, prenosi agencija Reuters.

Stanovnici su također javili kako su u Damasku prekinute sve internetske veze, dok mobilna i fiksna telefonija radi povremeno. Ovo je najgori prekid komunikacija u Siriji od početka rata prije 20 mjeseci.

Tokom protekle dvije sedmice, borci Slobodne sirijske vojske zauzeli su nekoliko vojnih baza širom države, istakavši gubitak Assadove kontrole u sjevernim i istočnim regijama uprkos žestokim zračnim udarima kojima pristalice predsjednika napadaju uporišta pobunjenika.

Pobunjenici i aktivisti navode kako su borbe duž puta ka aerodromu u Damasku, jugoistočno od prijestolnice, najteže otkako se dešavaju na ovom području.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, opoziciona grupa, javlja kako su borbe naročito žestoke u Babbili, predgrađu koje graniči sa uporištem pobune u Tadamonu.

Blokada kao prioritet

Nabeel al-Ameer, glasnogovornik pobunjeničkog Vojnog vijeća u Damasku, kazao je kako su velika pojačanja vojske stigla u protekla tri dana, a trodnevni sukobi su okončani tako što su pobunjenici preuzeli ulice na sjeveru.

„Nema borbi u okolini aerodroma, one se odvijaju tri ili četiri kilometra dalje“, kazao je putem Skypea, te dodao kako je Slobodna sirijska vojska preuzela kontrolu nad mnogim sporednim putevima i trebala bi nastaviti napredak do zračne luke.

Ameer je kazao kako se nada da će blizina pobunjenika od aerodroma spriječiti vlasti da putem ove zračne luke uvozi vojnu opremu, no trenutno je prioritet blokada puta.

Izvor iz sirijskih snaga sigurnosti izjavio je za Reuters, uz uvjet da se njegov identitet ne objavljuje, kako je vojska započela „operaciju čišćenja“ u prijestolnici kako bi spriječila napredak pobunjenika.

Stanovnici Damaska javljaju kako su internetske veze prekinute prijepodne, dok su mobilna i fiksna telefonija radile povremeno.

U blogu na stranici Renesysa, američkoj kompaniji koja prati internetski saobraćaj u svijetu, navodi se kako je u 12:26, po lokalnom vremenu, prekinut internet u Damasku u potpunosti.

Civilne žrtve

Iz kompanije Emirates su objavili kako su letovi za Damask suspendirani „do daljnjeg“, ali su druge aviokompanije nastavile sa radom.

Kada je riječ o ostalim dijelovima Damaska, borbeni avioni su bombardirali Kafr Souseh i Darayu, dva dijela grada koji su blizu centra, a gdje su se pobunjenici uspjeli sakriti i napasti vojne jedinice iz zasjede, javljaju aktivisti opozicije.

Pobunjeničke jedinice na sjeveru države su pokrenule ofanzivu kako bi zauzele vojnu bazu blizu glavnog autoputa „sjever-jug“, čime bi blokirali kretanje jedinica i prekinuti glavni dostavni put Assadovih snaga ka Halepu, najvećem sirijskom gradu.

Iz Opservatorije javljaju kako su se jedinice Slobodne sirijske vojske iz i oko provincije Idlib spojile u četvrtak ujutro i napale Wadi Al-Deif, bazu na istoku grada u rukama pobunjenika Maarata Al-Numana.

Opservatorija navodi kako je 15 civila, uključujući žene i djecu, poginulo u četvrtak tokom bombardiranja distrikta Ansari u Halepu.

(AJ Balkans)

Share This Article