Pobunjenici ubili visokog zvaničnika vladajuće stranke

sanel
By sanel

Sirijski pobunjenici bombardirali su u četvrtak kuću visokog zvaničnika vladajuće stranke Baath na jugu zemlje i ubili njega i njegova tri čuvara, saopćili su aktivisti. Napad se dogodio u Deri, gdje je ustanak protiv predsjednika Bašara el-Asada počeo u martu 2011. godine.

Od tada pobunjenici imaju za mete ličnosti režima i vojne zapovjednike u prijestolnici Damasku i drugim mjestima oko zemlje.

U četvrtak, pobunjenici su detonirali autobombu u blizini kuće Huseina Rifaija u Deri, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, ubivši Rifaija i njegove čuvare.

Opservatoriji se oslanja na izvještaje aktivista s terena koji ne mogu uvijek biti potvrđeni.

Bombaški napadi u Deri uslijedili su dan nakon dvostrukih samoubilačkih napada autobombama u Damasku, u kojim  su stradale 34 osobe i ranjeno više od 80.

Damask, sjedište Asadove moći, postao je poprište dvadesetak napada autobombama koji su imali za metu državne sigurnosne institucije i vojnike, područja bogatih Sirijaca, vojnih zvaničnika, sigurnosnih zvaničnika i drugih članova režima.

Ustanak u Siriji je počeo kao mirni protest, ali se pretvorio u građanski rat nakon brutalnog gušenja protesta Asadovih snaga.

Aktivisti kažu da je od početka ustanka poginulo najmanje 40.000 osoba.

(Fena)

Share This Article