EU produžava sankcije Siriji još tri mjeseca

sanel
By sanel

Evropska unija (EU) produžit će sankcije Siriji na još tri mjeseca, kako bi ostavila mogućnost snabdijevanja sirijskih pobunjenika neubojitom opremom, saopćile su diplomate u sjedištu Unije u Briselu, prenosi Tanjug.

Sankcije Siriji ističu prvog decembra i očekivalo se da će biti produžene na godinu dana, ali na pritisak zvaničnog Londona one će biti produžene na još tri mjeseca, javila je agencija Reuters.

“Evropski zvaničnici postigli su saglasnost da obnove embargo na tri mjeseca, a ne 12 mjeseci, kako bi se omogućilo EU-u da amandmanima na embargo eventualno omoguće snabdijevanje sirijskih pobunjenika dijelovima neubojite opreme, kao što su panciri”, saopćila je glasnogovornica britanskog Foreign Officea.

Snažna poruka

Sankcije EU-a prema Siriji uključuju i vizne zabrane i zamrzavanje sredstava pojedincima i preduzećima povezanim sa vlašću sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kao i zabranu uvoza nafte iz Sirije i embargo na isporuku oružja toj državi.

“Ovim se šalje snažna poruka Assadu da su sve opcije i dalje na stolu i da je jasna potreba za stvarnim promjenama”, dodala je glasnogovornica Foreign Officea.

Postignut dogovor o produženju paketa sankcija Siriji dobit će “finalni oblik” u četvrtak tokom sastanka ministara trgovine EU-a, dodao je jedan neimenovani diplomata.

(AJ Balkans)

Share This Article