Sirija: Pobunjenici oborili vojni helikopter

sanel
By sanel

Sirijski pobunjenici saopćili su da su srušili vojni helikopter, prvi put koristeći raketu zemlja-zrak, u vrijeme kada je helikopter bombardirao opkoljenu vojnu bazu na sjeverozapadu zemlje.

Helikopter je oboren u strateškoj vojnoj bazi Sheikh Suleiman, 25 kilometara zapadno od Halepa.

To je posljednji vojni garnizon u rukama Vladine vojske između drugog po veličini sirijskog grada i turske granice.

Na snimcima, koje su aktivisti objavili na društvenoj mreži YouTube, pobunjenički vojnici uzvikuju: “Udarili smo ga, Bog je najveći”, dok helikopter u plamenu pada na zemlju.

Istovremeno, u Damasku, pobunjenici su se borili protiv Vladinih snaga u naselju Kfar Souseh, na rubu grada.

Borbe su se vodile i u naselju Bab Amr u gradu Homs, koji su Vladine snage preuzele u februaru.

Ranije u utorak, Vladin borbeni avion gađao je maslinike nedaleko od Idliba, rekao je aktivista Tareq Abdelhaq.

Abdelhaq je rekao da je najmanje 20 ljudi ubijeno, a 50 ranjeno. Žrtve su bili civili, kažu aktivisti, koji priznaju i da su pobunjenički borci bili na tom području.

Opkoljene vojne baze

Pobunjenici su zauzeli barem pet zračnih i vojnih baza u posljednjih 10 dana, izvršivši pritisak na snage predsjednika Bashara al-Assada u sjevernim provincijama Halep i Idlib i istočnoj provinciji Deir al-Zor koja je bogata naftom.

Snage opozicije traže međunarodnu vojnu pomoć, pogotovo protiv zračnih napada, ali Zapad do sada nije želio opskrbiti pobunjenike oružjem.

U utorak, diplomati su kazali da Velika Britanija, koju podržava i Fracnuska traži od Evropske unije da revidira svoj embargo na oružje Siriji svaka tri mjeseca.

Prema pravilima EU-a, koja uključuju zabrane putovanja i zamrzavanje imovine u vlasništvu osoba i kompanija povezanih s Asssadovom Vladom, paket sankcija mora biti produžen za godinu dana od prvog decembra.

(AJ Balkans)

Share This Article