Erdogan: Naš problem je sirijski režim

sanel
By sanel

Nakon sastanka turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana sa španskim premijerom Marianom Rajoyom održana je zajednička konferencija za novinare na kojoj je Erdogan govorio o najaktuelnijim pitanjima u turskoj i svijetu.

Osvrnuvši se na turski zahtjev NATO-u da postavi antiraketni sistem Patriot na tursko-sirijskoj granici, Erdogan je kazao da se u Turskoj trenutno nalazi jedna delegacija stručnjaka koja, zajedno sa turskim ekspertima odbrane, priprema izvještaj prema kojem će se poduzimati dalji koraci po tom pitanju.

Na upit novinara o ukidanju jednoobraznih uniformi u turskim školama, Erdogan je kazao da se radi o potezu koji je logičan slijed događaja.
„Pustimo neka svako odijeva svoju djecu onako kako može i želi. I komunističke zemlje su ukinule uniforme učenika devedesetih godina. Podsjećam da će ukidanje stupiti na snagu sljedeće godine i nadam se najboljem za našu djecu“, rekao je Erdogan.

Turski premijer se dotakao i sporog napretka Turske na putu ka prijemu u Evropsku uniju i kritikovao EU da vodi drugačiju politiku prema Turskoj u odnosu na ostale zemlje Evrope.
Govoreći o aktuelnoj krizi u Siriji, Erdogan je kazao da svijetom nikada nisu upravljali divljaci i zlikovci i da će svi oni koji vode politiku zla biti izbrisani iz historije. On je kazao da je to slučaj i sa sirijskim režimom.

„Niti jedan narod neće dati pravo na život zlikovcima. Mi nemamo nikakvih problema sa sirijskim narodom. Naš problem je tamošnji režim. Turska je do sada potrošila više od 400 miliona dolara za podršku sirijskom narodu i ta logistička podrška će se nastaviti“, poručio je Erdogan.

(Anadolija)

Share This Article