Sirijska opozicija imenovala ambasadora u Londonu

sanel
By sanel

Sirijska opoziciona koalicija saopštila je da je danas imenovala aktivistu za ljudska prava Valida Safura za svog ambasadora u Londonu, što je drugo imenovanje te vrste novooformljene koalicije.

“Koalicija opozicije saopštava nominaciju predsjednika Sirijske komisije za ljudska prava Valida Safura za ambasadora u Londonu. On je drugi ambasador sirijske revolucije”, navela na Nacionalna koalicija na svojoj “Fejsbuk” stranici.

Safur je porijeklom iz centralnog sirijskog grada Homsa, ima 62 godine i bivši je učitelj. Sirijsku komisiju za ljudska prava oformio je 1986. godine i bio je zatvaran nekoliko puta, prije nego što se preselio u London gdje je predstavljao sirijski ogranak Musimanske braće.

Sirijska opoziciona koalicija stvorena je 11. novembra u Dohi, prijestonici Katara.
Velika Britanija je prošle sedmice saopštila da priznaje novoformiranu sirijsku opozicionu koaliciju kao jedinog predstavnika sirijskih građana, što su prije nje uradile Francuska i Turska.

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg je pozvao sirijsku koaliciju da imenuje političkog predstavnika u Britaniji, nakon sličnog poteza Francuske.
Koalicija nije uspjela da dobije široku podršku u svijetu zbog sumnji da li je ona stvarni predstavnik svih dijelova sirijskog društva.

U međuvremenu, Francuska je saopštila danas da će 1,2 miliona evra dati kao vanrednu pomoć novooformljenoj koaliciji, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Loren Fabijus.

“Humanitarna situacija u Siriji se pogoršava. Imperativ je da međunarodna zajednica reaguje na to. Francuska, koja je prva priznala Koaliciju kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda, sada želi da joj pomogne kako bi pružila pomoć onima kojima je potrebna”, naveo je Fabijus u saopštenju.

Potez Francuske došao je u trenutku kada sirijska koalicija nastoji da na konferenciji u Kairu privuče međunarodnu podršku.
Takođe, to je urađeno uočio posjete Parizu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva koji je kritikovao poteze Francuske navodeći da su oni “potpuno neprihvatljivi po međunarodnom zakonu”.

Očekuje se da će Medvedev sutra u razgovorima sa francuskim predsjednikom Fransao Olandom razgovarati i o Siriji.
Sirijska opoziciona koalcija oformljena je ranije ovog mjeseca i brzo su je priznale šest članica Savjeta za saradnju u Zalivu – Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman, Katar i Kuvajt.

Francuska je postala prva velika sila koja je priznala tu organizaciju. Poslije nje to su uradile Turska i Britanija. Evropska unija je priznala koaliciju kao “legitimnog predstavnika” sirijskog naroda, ali ne i jedinog.

(Tanjug)

Share This Article