Sirija: U vojnim operacijama poginula 141 osoba

sanel
By sanel

Međunarodni opservatorij za ljudska prava u Siriji je saopćio da je u operacijama sirijske vojske protiv pobunjenika, u kojima je korištena i zračna i kopnena teška artiljerija, u posljednjih 24 sata život izgubila najmanje 141 osoba, od kojih je osmero djece i sedam žena.

U saopćenju londonskog Opservatorija se navodi da su najžešće operacije sirijske vojske odane režimu predsjedniku Basharu al-Assadu izvedene u damaškim mjestima Istočnoj Guti, Haresti i Kademu, u kojima su poginule najmanje 63 osobe.

U tekstu saopćenja se navodi da su 32 osobe poginule u Halepu, 13 u Deri, deset u Hami, devet u Homsu, sedam u Idlibu, po tri osobe u gradovima Kuneytra i Deyru’z Zoru i jedna osoba u Rakki.

Revolucionarno vijeće Sirije je saopćilo da je Assadova vojska pogubila 16 pobunjenika u naselju Dehadil u damaškoj provinciji Derayyi. U saopćenju se navodi da su ulice u tom naselju pod konstantnom prismotrom Assadovih snajperista, koji pucaju na sve što se kreće, i da su pobunjenici do sada uspjeli izvući samo šest tijela ubijenih.

Vijeće također saopćava da je pobunjenička Oslobodilačka  vojska Sirije intenzivirala napade na uporišta sirijskih snaga sigurnosti odanih režimu u Halepu, Damasku, Idlibu i drugim dijelovima zemlje.
Lokalni aktivisti Vijeća javljaju da su pobunjenici zauzeli šest kilometara dug pogranični pojas na sirijsko-jordanskoj granici, elektranu Tishrin u Halepu, a da se vode ključne borbe i za preuzimanje kontrole nad vojnim aerodromom Niyrab u Halepu.

(Anadolija)

Share This Article