Mjesto u blizini Damaska potpuno razoreno, bez struje, goriva i osnovnih namirnica

sanel
By sanel

Ekipa  agencije Anadolija uspjela je ući u ratom zahvaćeno mjesto Duma koje se nalazi u blizini Damaska. Ovo područje kontroliraju pripadnici opozicije.
Usljed bombardovanja sirijske vojske ovaj grad postao je pravo ratno poprište. Od ranijih 600 hiljada žitelja, sada se u ovom gradu nalazi veoma mali broj civila. Stanovništvo je uglavnom izbjeglo u sigurnija područja.

Jedino što se još uvijek nalazi u Dumi su postrojenja Oslobodilačke vojske Sirije.

U centru grada srušena je džamija, a uništeni su i okolni objekti. U ovom dijelu ostalo je samo nekoliko vojnih jedinica sirijskog režima, koje su odsječene od drugih područja, jer su u Dumi stacionirane jedinice Oslobodilačke vojske Sirije.

Pripadnici opozicije su na munari jedne džamije objesili svoju zastavu kako bi pokazali da je grad sada pod njihovom kontrolom. S obzirom na to da u gradu još uvijek nema električne energije, radi se na pokretanju generatora.

Zbog velike nestašice svi vrsta roba i namirnica, teško je nabaviti i gorivo za automobile, pa se vojska i civili snalaze nabavljajući gorivo sa na malim pijačnim štandovima postavljenim duž ulica grada, a gorivo se toči u plastične flaše.

Pripadnici opozicije također kontroliraju mjesta Keferbatna, Hamuriye, Misraba, Cobar, Sakba, Ayn Terma, Arbin, Zemelka, Haceru’l-Esved i Cesren.

(Anadolija)

Share This Article