Opozicionari spremni za konačni napad na bazu Šejh Sulejman

sanel
By sanel

Opozicioni borci koji već dva mjeseca drže u opsadi vojnu bazu Šejh Sulejman su uvjereni da će pasti u narednim danima i time im dati potpunu kontrolu nad područjem od Aleppa do turske granice.

Optimizam je pojačan neprekidnim prebjezima iz redova nekoliko stotina vojnika koji brane strateški važnu vojnu bazu, posljednji veliki garnizon koji se nalazi pod kontrolom režima u sjevernoj Siriji.

„Već oko dva mjeseca baza se nalazi u opsadi, od 300 do 400 vojnika unutar baze nalazi se u očajnoj situaciji”,kaže zapovjednik opozicionih snaga Šejh Tevfik.

„Veliki broj vojnika je prebjegao. Samo jutros pet vojnika je prebjeglo, i oni su sada s nama”, kaže on.

Baza se proteže na gotovo na 200 hektara krševitih brda i nalazi se na oko 25 km zapadno od Aleppa.

Šejh Tevfik dodaje da prema prebjezima moral među običnim vojnicima je na samom dnu a da jedino oficiri, koji su većinom iz alevitske manjine, sprječavaju potpunu predaju.

„Svaki vojnik u bazi zna da je blizu kraj režima. Oni samo čekaju na priliku da odlože oružje ali ih alevitski oficiri spriječavaju u tome”, navodi on.

„Pad Šejh Sulejman baze je pitanje dana”, prema Šejhu Tevfiku.

Opozicionari računaju na pad baze Šejh Sulejman čime bi imali punu kontrolu nad selima zapadno od Aleppa i čime bi ojačali svoje snage unutar Aleppa gdje su borbe u zastoju nakon pet mjeseci smrtonosnih urbanih borbi.

„Na dan kad Šejh Sulejman padne, cijeli zapadni Aleppo bit će konačno oslobođen. Dajte nam 45 dana i grad Aleppo također pasti, inshaAllah”, kaže Šejh Tevfik.

Za sada opozicioni borci su sprječeni impozantnim odbrambenim sistemom garnizona čiji vojnici imaju na raspolaganju raznovrsno oružje. Bazu i dalje snabdjevaju helikoptetri dok ratni avioni redovno bombarduju opozicione položaje.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava izjavila je da je 25 opozicionih boraca ubijeno ranije ove sedmice u u neuspjelom napadu na bazu, najviše od protupješačkih mina i zračnih udara.

Napad su predvodili borci iz el Nusra fronta, izjavio je jedan od boraca, potvrđujući smrt desetina boraca.

Kao i u slučaju Baze 46, vojnici iz baze Šejh Sulejman bombarduju okolne gradove i sela kao odmazdu zbog napade na bazu. Dvanaest raketa je u petak palo u obližnji Atareb.

Ustrajnost u odbrani je izazvao razna nagađanja. Prebjegli vojnik je izjavio da se u bazi nalazi tajno naučno istraživanje čija svrha je nepoznata vojnicima.

(Islambosna.ba)

Share This Article