Erdogan: Turska će odlučiti o mjestu postavljanja raketnog štita

sanel
By sanel

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan tokom samita D-8 u Islamabadu, glavnom gradu Pakistana, izjavio je da će Turska donijeti konačnu odluku o mjestu postavljanja raketnog štita Patriot. Nevažan je broj raketa koje će biti postavljene u Turskoj.

Bitno je da je prema članu 4. sporazuma o NATO-u, naš teritorij sada pod zaštitom NATO snaga. Zato smo poduzeli ovakav korak kako bismo pravovremeno zaštitili naš teritorij. Također, Turske vojne snage će donijeti odluku o mjestu postavljanja raketnog štita Patriot, kazao je Erdogan.

Turski premijer je napomenuo kako je Turska poduzela ovaj korak iz sigurnosnih razloga u slučaju napada iz susjedne Sirije, javlja agencija Anadolija.

– Još uvijek ne znamo koliko će vojnika NATO poslati, ali to u ovom momentu nije od presudne važnosti. Također, bitno je napomenuti da nije potrebno nikakvo odobrenje turskog parlamenta za bilo kakvu NATO aktivnost u Turskoj, istakao je Erdogan.

Na kraju je kazao da Turska prati proces izgradnje mira u Palestini nakon što je dogovoreno primirje između Izraela i Palestine.

– Nadamo se da nakon postizanja primirja u pojasu Gaze nećemo slične stvari ponovo gledati. Pratimo čitav proces uspostave mira u Gazi, napomenuo je turski premijer.

(Fena)

Share This Article