Iran gradi plinovod kako bi pomogao razrušenu Siriju?!

sanel
By sanel

Iran je počeo izgradnju plinovoda prema Siriji koji vrijedi 10 milijardi dolara u namjeri da ojača svoj energetski sektor i da pomogne ratom razrušenom susjedu. Teheran se također suprostavlja zapadnim sankcijama od kada je odbio odreći se nuklearnog programa, prenosi “advance.hr”.

Prema izvještaju novinske agencije Fars, Iran je počeo izgradnju prve faze projekta. Radi se o 225 km i koštati će oko 3 milijarde dolara. Cjevovod dug 1,500 km će proći kroz Irak prije nego što stigne do Sirije.

Cijeli projekt trebao bi biti završen u drugoj polovici 2013. godine. Ugovor su potpisali Iran, Irak i Sirija u junu, piše Fars.

Cjevovod bi pojačao izvoz iranskog plina. Iran se nada da će preteći Katar do 2016. godine. Iran ima druge najveće rezerve plina na svijetu, oko 28 trilijuna kubičnih metara.

U međuvremenu, nakon sedmog mjeseca pada zbog zapadnih sankcija, iranski izvoz nafte se oporavio. Sankcije su u početku naškodile izvozu. Ali, Kina i Južna Koreja su povećale narudžbe, te se izvoz nedavno oporavio.

Stabilnost Sirije je od osnovne važnosti za Iran. Perzijska država daje potpunu podršku svom susjedu od početka nemira u toj zemlji.

Iran je upozorio da se ne šalje oružje sirijskim pobunjenicima jer će to biti prijetnja regionalnoj stabilnosti te će povećati “rizik od terorizma”.

Teheran je također bio domaćin konferencije uz moto “Ne nasilju, da demokraciji” s namjerom da se zaustavi nasilje u Siriji. Oko 200 sirijskih i regionalnih političara su se okupili u glavnom gradu Irana u nedjelju da bi razgovarali o mogućim rješenjima.

“Vjerujemo da reforme u Siriji trebaju dovesti do slobodnih, poštenih i transparentnih izbora uz suradnju svih političkih stranaka”, rekao je Ministar vanjskih poslova Irana Ali Akbar Salehi na početku govora na jednodnevnoj konferenciji “Sirijski nacionalni dijalog”. Iran i dalje podržava sirijskog predsjednika Bashar Assada.

Prisustvo delegacija iz nekoliko desetaka zemalja, uključujući predstavnike Rusije i Kine, dva ključna saveznika Sirije, je pokazalo da je Iran važan faktor i može utjecati na konflikt usprkos razornim zapadnim sankcijama i međunarodnoj osudi.

(Avaz)

Share This Article