Halep: Neke grupe protiv opozicijskog bloka

sanel
By sanel

Glavna pro-islamska pobunjenička grupa u Halepu, gradu koji je linija fronta u sirijskom ratu, odbila je priznati novoformirani opozicijski blok Sirijsku nacionalnu koaliciju, kazavši da oni žele islamsku državu, prenose agencije.

„Mi, borbeni odredi grada i provincije Halep, jednoglasno odbijamo konspirativni projekat nazvan Nacionalna koalicija i najavljujemo naš konsenzus da uspostavimo islamsku državu“ u Siriji, rekao je glasnogovornik grupe u videosnimci objavljenoj na internetu.  

„Odbijamo svaku eksternu koaliciju ili vijeće koje nam je nametnuto“, rekao je.

Evropska unija priznala je novu koaliciju u ponedjeljak kao „legitimne predstavnike“ sirijskog naroda, ali je nije u potpunosti priznala kao predstavnike vlasti u Siriji.

U videu postavljenom na internet, drugi neidentificirani govornik, koji je sjedio za stolom zajedno sa najmanje 30 ljudi, naveo je oko 14 naoružanih grupa kao potpisnike izjave, uključujući grupe kao što su Al-Nusra Front, Ahrar al-Sham i Liwa al-Tawhid, koji su, prema njegovim riječima, također odbili priznati koaliciju.

Međutim, Ahrar al-Sham je demantirao ovo na svojoj web stranici, navodeći da vodstvo grupe nije potpisalo izjavu.  

Druga mišljenja

Al-Nusra Front preuzela je odgovornost za većinu bombaških napada u Siriji tokom 20 mjeseci sukoba, navode agencije.

Abdel Jabbar al-Okaidi, lider Slobodne sirijske vojske u gradu Halepu, rekao je za agenciju AFP da izjava ne predstavlja mišljenje svih pobunjeničkih grupa u provinciji.  

„Ove grupe predstavljaju militantne frakcije na terenu i reflektiraju njihovu poziciju, ali ne slažu se sve vojne snage u Halepu sa ovim“, rekao je bivši vojni poručnik koji je prebjegao na stranu pobunjenika.

„Vojno vijeće objavilo je svoju podršku Nacionalnoj koaliciji i radi s njom“, dodao je Okaidi.

Nova Nacionalna koalicije najavila je da će lobirati za oružje kako bi pomogla da se svrgne predsjednik Bashar al-Assad.

(AJ Balkans)

Share This Article