Puno posla za medicinare u Halepu

sanel
By sanel

Nedostatak ljekara i medicinske opreme dodatno otežava situaciju u sirijskom gradu Halepu.

Dopisnik Al Jazeere Andrew Simmons, koji se javio iz Halepa, razgovarao je s djelatnicima nove medicinske službe koja pomaže vojnicima i civilima.

U ratu u Siriji uspostavljanje medicinskih službi jedan je od najviših prioriteta, kaže Simmons, te dodaje da je pomoć trenutno nedovoljna.

“Prizor poput italijanskog vozila hitne pomoći, koje prvi put izlazi na teren, prava je rijetkost”, javlja on.

“Pomažemo i borcima i civilima, nije bitno ko su. Potrebno nam je više vozila hitne pomoći”, kaže jedan medicinar.

Volonterska civilna grupa po imenu SEDK traži pomoć međunarodnih donatora. Za početak, iz Italije su dopremili dva vozila hitne pomoći.

SEDK pruža i pomoć u hrani ugroženim porodicama. Kako izvještava Simmons, sva radna mjesta su zatvorena kada su pobunjenici zauzeli jedan dio Halepa, te je tako siromaštvo postalo jedan od najvećih neprijatelja građana.

“Očajnički im je potrebna pomoć. Sve su izgubili. Ne znamo kako će izdržati zimu. Činimo sve što možemo uz ograničene resurse”, rekao je volonter SEDK-a Abu Mahmoud.

‘Niko nas ne sluša’

SEDK ima volontere na obje zaraćene strane u Siriji. Cisterna s dizel gorivom opskrbljuje pekare i generatore u bolnicama.

Gorivo pripada vosjci predsjednika Bashara al-Assada, a zaplijenjeno je u tajnoj operaciji izvršenoj uz pomoć vojnika koji podržavaju pobunjenike.

“Voljeli bismo da ostanu uz režim i ne dezertiraju dok ne okončaju svoju misiju. Uspjeli su zavarati vojsku, koja misli da gorivo za grijanje odlazi u vojne baze, dok ga, zapravo, mi koristimo”, kaže jedan od volontera.

Pomoć je, kažu iz SEDK-a, najpotrebnija medicinskim službama.

“Ovo je možda mali, prvi korak, ali upravo na ovakve stvari organizacija se želi fokusirati”, izvještava Simmons.

“Cijeli svijet nam je okrenuo leđa – Arapi, muslimani, kršćani, budisti… Svi su nas iznevjerili. Ubijaju nas, a niko nas ne sluša”, žali se povrijeđeni civil Jamal Mohammed, koji je već imao dvije operacije u području abdomena, a čekaju ga novi zahvati.

Novo vozilo hitne pomoći se maksimalno koristi, dok volonteri pokušavaju pomoći stanovnicima ovog razorenog sirijskog grada.

(AJ Balkans)

Share This Article