Sirijske izbjeglice će se suočiti s temeraturama ispod nule

sanel
By sanel

Međunarodna humanitarna agencija Save The Children upozorila je u ponedjeljak da je 200.000 sirijske djece izbjeglica u riziku od smrzavanja, dok zima dolazi na Bliski istok. Brojne porodice pobjegle su preko sirijskih granica u Tursku, Jordan i Liban.

Više od dva miliona stanovnika raseljeno je unutar Sirije, gdje se nastavljaju borbe između vladinih snaga i pobunjenika.

Save the Children je saopćio da brojne izbjeglice žive bez odgovarajućeg smještaja i odjeće, i kako je moguće da neće preživjeti teške zimske uslove.

Ta humanitarna agencija uputila je apel za novčanom pomoći, saopćivši da su najranjivije kategorije – djeca, starci i bolesni – u najvećem riziku ako im se pomoć ne dostavi na vrijeme.

Neke sirijske porodice koje su prešle preko granice u susjedne zemlje registrovani su kao izbjglice i smješteni su u izbjegličke logore gdje im je pružena potrebna pomoć, javlja dopisnik BBC-a iz Bejruta.

Mnogi drugi žive, međutim, u teškim uslovima bez primjerenog smještaja, kreveta ili tople odjeće kako bi se suočili s temeraturama ispod nule koje su tokom zime uobičajene u brojnim dijelovima Bliskog istoka.

Oko 400.000 Sirijaca zvanično su registrovani kao izbjeglice u susjednim zemljama, a UN očekuju da će ta brojka porasti na 700.000 do kraja godine dok sukobi bijesne u mnogim djelovima Sirije.

Aktivisti i posmatrači tvrde da je više od 38.000 osoba ubijeno tokom ustanka protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koji je počeo prošle godine.

(fena)

Share This Article