Sirija: Prebjegao glavni sudac u Deir al-Zour-u

sanel
By sanel

Minber.ba – Glavni sudac suda u Deir al-Zour-u u istočnoj Siriji, Ali al-Aoun, objavio je svoj ​​prebjeg iz režima Bašar al-Assada, navodeći kao razlog sistematsko ubijanje sirijskog naroda.

“Sirijski režim se upustio u genocidnu kampanju protiv naroda uz pomoć svojih saveznika”, rekao je Aoun u posebnom intervjuu za Al-Arabiyu.

Aoun, koji je također bio član vladajuće stranke Baath, rekao je da će vrlo brzo desetine sirijskih dužnosnika i članova stranke krenuti njegovim stopama.

“Oni su svi prebjegli još od prvih dana revolucije, ali čekaju pravo vrijeme kako bi obznanili svoj prebjeg. To se posebno odnosi na pravosuđe.”

Aoun je bivšeg sirijskog premijera Riada Hidžaba, koji je prebjegao u augustu 2012., nazvao “ocem prebjega”, pošto je njegov čin potaknuo mnoge sirijske dužnosnike da okrenu leđa režimu.

“U nadolazećoj faza će se desiti važni prebjezi pošto su sada mnogi službenici uspjeli premjestiti svoje porodice van Sirije i sigurno ih smjestili u Jordanu ili Turskoj”, zaključio je on.

Aoun je rekao da je zahvalan Sirijskoj oslobodilačkoj vojscu, jer mu je pomogla u premještanju njegove šire porodice van Sirije.

Što se tiče napretka ustanka, Aoun tvrdi da je sirijski režim već pao i da je oslobađanje grada al-Bukamal u guvernatu Deir al-Zour vrlo simbolično u tom pogledu.

“Al-Bukamal je prvi grad koji je porazio francusku okupaciju u prošlosti, što znači da je grad poznat po svojoj otpornosti. To će također biti sigurno utočište za prebjege i časnike Sirijske oslobodilačke vojske. “

Za minber.ba preveo: Edin D.

(Minber.ba/Al-Arabiya)

Share This Article