Turski novinar nakon zatočeništva u Siriji: Boravio sam u dva metra kvadratna

sanel
By sanel

Turski novinar Cuneyt Unal, koji je se nakon tromjesečnog zarobljeništva u Siriji vratio u Tursku, ispričao je neke pojedinosti u vezi sa svojim boravkom u zarobljeništvu u Siriji.

Devetočlana turska delegacija je sa novinarom Cuneyt Unalom preko sirijskog graničnog prelaza Kesep, nakon urađenih potrebnih provjera, prešla u Tursku.

Unal je nakon prelaska turske granice novinarima rekao da je veoma sretan što se vratio u zemlju.

„Veoma sam uzbuđen i sretan i ne znam šta bih sada mogao reći“, rekao je Unal. Nakon toga je uslijedila carinska kontrola nakon čega se sastao sa suprugom Nuran Unal.

On se zahvalio svim prijateljima i članovima parlamenta koji su radili na njegovom oslobađanju. Unal je također rekao da su se primjerno ponašali prema njemu i da nije bilo nasilja.

„Nakon sukoba, narod Halepa me je predao sirijskoj vojsci jer su mislili da sam pripadnik opozicije, s obzirom da nisam imao nikakvo obilježje. Prije predaje sam bio pretučen. Sirijski vojnici su se primjerno ponašali prema meni, nudili su mi čaj i vodu“, rekao je Unal.

On je također dodao da je to veče prebačen u zatvor i da je dao izjavu.

-Prostor od dva metra kvadratna

Unal je tokom razgovora rekao da se tokom 90 dana zarobljeništva nalazio u prostoru od dva metra kvadratna i da ni s kim nije razgovarao kao i da je ležao na betonu sa samo jednom dekom.

-Ubijena japanska novinarka Yamamoto

On je razgovarao i sa mužem japanske novinarke Mike Yamamoto koja je ubijena u Halepu.
Unal je rekao da se “samo sjeća njenog fotoaparata koji je bio u ovom zatvoru”.

Poslanik ispred opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Refik Eryilmaz je rekao da su u Siriju otišli sa nadom da vrate Cuneyta Unala kao i Bashara Kadumija.

„Sirijske vlasti nam nisu dale nikakvo objašnjenje u vezi sa Basharom Kadumijem, rekli su da nemaju nikakve informacije o njemu“, rekao je Eryilmaz.

Nakon konferencije za medije novinarima se obratila i supruga novinara Bashara Fehmija Kadumija koja je rekla da je Cuneyt došao, a o njenom mužu nema nikakvih vijesti.

„Šta da kažem djeci od pet i deset godina? Ako je mrtav donesite tijelo da mogu djeci reci gdje im je otac“, kazala je žena nestalog novinara Arzu Kadumi.

(Anadolija)

Share This Article