Sirijske vlasti oslobodile turskog novinara

sanel
By sanel

Turski novinar Cuneyt Unal oslobođen je danas iz tromjesečnog zarobljeništva u Siriji.

Nakon sastanka delegacije turskih parlamentaraca opozicione Narodne republikanske stranke (CHP) sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom i drugim zvaničnicima Sirije, turski novinar Cuneyt Unal, koji je u sirijskom zarobljeništvu proveo tri mjeseca, je oslobođen.

Devetočlanu tursku delegaciju predvodio je Hasan Akgol, koji je u izjavi za medije izrazio zadovoljstvo zbog oslobađanja Unala i kazao da je ova delegacija naložila sirijskim zvaničnicima da istraže i sudbinu palestinskog novinara Bashara Fehmija Kadumija, koji je zajedno sa Unalom nestao 20. augusta.

Oslobođeni Unal je ukratko ispričao o svom tromjesečnom ropstvu u zatvoru u Halepu, gdje nije bio maltretiran ili izlagan bilo kakvom fizičkom nasilju, i u kojem je jeo samo krompir i hljeb.

„U Siriju sam došao sa svojim kolegom Palestincom Kaddunijem kako bismo napravili priču o obilježavanju Bajrama u ovoj zemlji. Iznenada smo se našli između linija razgraničenja i zarobljeni smo od strane sirijske vojske. Kadduni je teško ranjen. Ja sam mu pružio prvu pomoć, ali nas je potom vojska razdvojila, i od tada o njemu ne znam ništa. Iz Halepa sam prije tri dana dovezen u Damask. Nisam ništa znao dok pred sobom nisam ugledao uvažene poslanike“, rekao je Unal.

(Anadolija)

Share This Article