Dolaze (li) dani pozitivnih iznenađenja u Siriji?!

sanel
By sanel

FSA je otrkila da ima razgovore sa zvaničnicima iz Britanije i njenim saveznicima i da se nadaju da će uskoro biti uspostavljena zona zabrane leta na sirijskoj granici.

Fehad el Masrai, glasnogovornik Zajedničke komande FSA kaže „sastanci se odvijaju između vojnih vođa sirijske revolucije i Britanije, kao i SAD-a, Francuske, Turske i Saudijske Arabije. Iz sigurnosnih razloga ne možemo otkriti mjesto sastanaka”.

Njegovi komentari su došli nakon što je Britanija objavila da započinje pregovore sa oružanim grupama u Siriji.

El Masrai kaže da će naredni dani i sedmice biti puni iznenađenja koji će voditi svrgavanju režima i uvođenju zone zabrane leta. „Ubijeđen sam da će zona zabrane leta prvo biti uspostavljena duž sirijske granice i to u rasponu od 10 do 20 km”, kaže on.

„Posljednjih nekoliko mjeseci imamo kontakte sa Britanijom a u posljednja dva dana razgovori se vode na visokom nivou. Veliki dio viših vojnih zapovjednika FSA posjetilo je zapadne zemlje uključujući i Britaniju. Postoji veza između ovih sastanaka i formiranja nove opozicione koalicije. Opozicija mora biti ujedinjena da bi imala ujedinjenu FSA. Koalicija je dobar korak ali se nadamo da će privući još više opozicionih grupa. Međunarodna zajednica mora predati sve sirijske ambasade u inostranstvu opoziciji”, kaže Masrai.

„Nadamo se da će naredni dani donijeti politički i vojni proboj u Siriji. Počev od naredne sedmice velika vojna kampanja će biti pokrenuta u Damasku.

Bešar neće živ otići iz Sirije. Bit će ubijen ali ne od strane opozicionih boraca. Više je vjerovatno da će ga ubiti neko iz njegovog unutrašnjeg kruga. Počinju razumijeti rizik od toga da budu umiješani u njegove zločine i otarasit će ga se.

Imamo kontakte sa višim oficirima koji su bliski Bešaru i oni traže garancije ukoliko okrenu leđa režimu. Njihov slučaj razmatra vodstvo FSA.

Uskoro će biti objavljeni prebjezi visokih oficira iz redova Alevita”.

Ovo će biti značajan razvoj događaja i to ne samo na bojnom već i na političkom polju, a to pokazuje ono za šta je sposobna ova nova opoziciona grupa. Ukoliko međunarodna zajednica ima nekoga za kog osjeća da može pregovarti i planirati onda je sve izglednije da će doći i do NATO intervencije.

Također, ne bih da budem skeptik, ali postoje i nedostaci – nasuprot tvrdnji opozicionog vodstva u Dohi većina opozicionih brigada, kao i njenih najučinkovitijih jedinica i dalje djeluje nezavisno od većine vojnih vijeća a naročito nezavisno od vodstva izvan Sirije.

(Islambosna.ba)

Share This Article