Grupe Albanaca na strani pobunjenika u Siriji

sanel
By sanel

Naman Demoli iz Prištine koji je prošle nedjelje poginuo u borbama protiv snaga predsjednika Sirije Bašara Al Asada nije jedini Albanac koji učestvuje u borbama u Siriji na strani pobunjenika, piše dnevnik Koha ditore.

Dnevnik prenosi izjavu fotoreportera Vedata Džumšitija koji je kazao da je ove godine imao prilike da se u Siriji susretne sa najmanje dvije grupe Albanaca od po desetak lica koji se bore na strani pobunjenika u Siriji.

Dzumšiti je nekoliko mjeseci kao reporter boravio u Siriji i izvještavao za nekoliko medjunarodnih medija.

On je sada na Kosovu i za dnevnik je ispričao o susretima sa svojim sunarodnicima koji se bore na strani pobunjenika protiv Asadovog režima.

“Zatražili su od mene da sačuvam njihovu privatnost i ne otrkijem identitet. Normalno ja o tome nisam pisao. Mogu samo da potvrdim da ima Albanaca koji se u Siriji bore na strani pobunjenika”, kazao jeDžumšiti.

On je od maja boravio u Siriji, gdje je ušao preko Turske i uglavnom se nalazio na teritoriji koju su kontrolisali pobunjenici. Prvi kontakt sa grupama Albanaca je imao u gradu Rastan, koji se nalazi u provinciji Alepo, do kojih je došao zahvaljujući jednom pobunjeničkom komandantu, koji je znao za njegovo porijeklo i nacionalnost.

Sa drugom grupom, se kako kaže, slučajno susreo.

(Tanjug)

Share This Article