Francuska i SAD priznale sirijsku opoziciju

sanel
By sanel

Francuska i Sjedinjene Američke Države prve su zapadne zemlje koje su priznale sirijsku Nacionalnu koaliciju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

To su ranije učinile i zemlje članice Arapske lige.

Francuska je odmah nakon priznavanja jasno dala do znanja da to ne znači da će ona opoziciji dostavljati oružje.

“Francuska priznaje Sirijsku nacionalnu koaliciju kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda, te stoga i kao buduću prijelaznu vladu”, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande u Parizu.

“Što se tiče dostavljanja oružja, Francuska to ne podržava dok se ne zna gdje oružje odlazi”, dodao je on.

“Što se tiče koalicije, čim ona postane legitimna vlada Sirije, to pitanje će razmotriti Francuska, ali i sve druge zemlje koje priznaju tu vladu”, kazao je Hollande.

Ruševine u Halepu

U međuvremenu, bombardiranje, pucnjava i granatiranje u Siriji se nastavljaju, a samo mali broj ljudi izvan zemlje uspjelo je iz prve ruke vidjeti pune razmjere razaranja.

Reporter Al Jazeere Andrew Simmons je uspio doći do Halepa, komercijalnog centra Sirije, čiji su dijelovi sad u ruševinama.

Kako je izvijestio, Halepska čaršija, koja je nekad bila popularna međunarodna turistička destinacija, sada je mjesto smrti.

“Tamna je, jeziva i prazna. Geleri su ostavili ožiljke posvuda. A iznad borbeni avioni – neizrecivi užas”, javio je Simmons.

Džamija Al-Qadi, stara više od 700 godina, oštećena je izvana i iznutra. Borci Slobodne sirijske vojske su se na tom mjestu sakrili od snajperista Assadove vojske.

Borci traže poštenog vođu

Ispred džamije je ubojita zona. Zidovi su probijeni i stvoren je „zečiji labirint“ daleko od uskih ulica i snajperskih nišana.

“Drevna historija je kulisa za ovu borbu za budućnost Sirije, i u smrtonosnoj je pat-poziciji”, kaže Simmons.

“Američki predsjednik je ponovo izabran, u Dohi je najavljena nova politička inicijativa, ali ovdje se ništa ne mijenja, osim vremenskih prilika, broja mrtvih i stepena uništenja ovog historijskog mjesta.”

Opozicioni borci, koje je ekipa Al Jazeere zatekla na odbrambenom položaju, pokušavali su manevrirati, ali nisu mogli preći ulicu, jer je iza ugla bio snajperist.

Ipak, njihov vođa Abu Karem izgleda staloženo, pomiren sa onim što se događa i kritičan u vezi s formiranjem nove sirijske Nacionalne koalicije u nedjelju u Dohi.

“Tim opozicionim političarima koji su vani nije stalo do nas. Oni raspravljaju o svojim pozicijama. Nama treba pošten vođa koji će stajati uz nas”, kaže Abu Karem.

Malo civila ostalo je u Halepu. Oni koji su još tu, među njima čak i djeca, svaki dan trče u strahu za svoje živote.

Narod trpi

Deseci hiljada porodica su se preselili, te se i dalje suočavaju sa životnom opasnošću i nedostatkom novca. Oni ne mogu sebi priuštiti ništa osim najosnovnijih namirnica. Djeca ne idu u školu, niti imaju sigurno mjesto za igru.

Borci opozicije pokušavaju ih uvjeriti da je njihova borba vrijedna truda. Između ostalog, pokušavaju držati pekare danonoćno otvorene.

“Narod je taj koji je najviše pretrpio”, kaže Simmons.

“A na bojištu u drevnim ulicama, na ovaj dan, opisan kao miran, nema revolucionarnih povika, nema klicanja. Samo očajno prihvatanje grada, koji je nekad bio pun života, da se ovakva situacija nastavlja. Kad će i kako sve ovo završiti – to niko ne zna.”

(AJ Balkans)

Share This Article