Ibrahimi pozvao na humanitarnu pomoć Sirijcima

sanel
By sanel

Specijalni predstavnik UN-a i Arapske lige za Siriju predstavio izvještaj o humanitarnoj krizi u Siriji i pozvao arapski svijet i Zapad da pomognu

Specijalni predstavnik Arapske lige i Ujedinjenih nacija za Siriju El Ahdar el-Ibrahimi prisustvovao je sastanku ministara vanjskih poslova Arapske lige i Evropske unije u centru Arapske lige u Kairu i ovom prilikom predstavio izvještaj „Potrebe sirijskog naroda”.

Ibrahimi je pozvao arapske zemlje i zemlje Evropske unije da povećaju humanitarnu pomoć sirijskom narodu. On je istakao da je sirijskom krizom ugroženo više od 2,5 miliona Sirijaca, a da bi taj broj trebao preći četiri miliona do kraja ove godine.

U izvještaju koji je Ibrahimi predstavio navodi se da je 67 zdravstvenih institucija u Siriji oštećeno, a da je 29 odsto njih u potpunosti devastirano i da je sirijski narod bez zdravstvene njege.

U izvještaju se navodi i činjenica da je 2.000 sirijskih škola devastirano, a isto toliko ih se koristi za kolektivni smještaj za Sirijsce koji su ostali bez krova nad glavom.

(Anadolija)

Share This Article