Davutoglu: Ujedinjenje sirijske opozicije je udarac za režim Bashara al-Assada

sanel
By sanel

Povodom gostovanja na 9. Tursko-italijanskom forumu u Rimu, ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu sastao se sa ministrom vanjskih poslova Italije Giuliom Terzijem i tom prilikom kazao da je nedavni dogovor sirijske opozicije u Dohi od velikog značaja za budućnost Sirije.

Nakon dogovora sirijske opozicije o zajedničkom djelovanju, međunarodna zajednica više nema pravo na izgovor za krvava dešavanja u Siriji, kazao je Davutoglu.

“Nakon što su se predstavnici sirijske opozicije na sastanku u Dohi dogovorili o novoj stukturi i zajedničkom djelovanju, međunarodna zajednica više ne smije nastupati nezainteresovano u vezi sa dešavanjima u Siriji. Sada je odgovornost na međunarodnoj zajednici. Turska snažno podržava postignuti dogovor sirijske opozicije u Dohi”, kazao je šef turske diplomatije.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa italijanskim kolegom, Davutoglu je napomenuo da je novoformirana struktura sirijske opozicije najbolji indikator kako bi izgledala i budućnost slobodne Sirije.

U vezi sa napadima na području Rasulayna u Siriji, Davutoglu je naglasio kako međunarodna zajednica i dalje mirno posmatra nehumana dešavanja u Siriji.
“Sirijskom režimu Bashara al-Assada smo poslali notu upozorenja. Također smo izvjestili Vijeće sigurnosti UN-a i NATO o čitavoj situaciji. Činjenica da međunarodna zajednica mirno posmatra nasilje u Siriji je nehumano. Režim Bashara al-Assada je najodgovorniji za nasilje u zemlji. Međutim, sljedeća odgovorna strana je samo Vijeće sigurnosti UN-a”, istakao je Davutoglu.
Turski ministar vanjskih poslova naglasio je kako nije ispravno tvrditi da je sirijska opozicija razjedinjena i duboko podijeljena.

“Na sastanku opozicije u Dohi, predsjednik je izabran zajedničkim glasanjem. Niko nije bio protiv ili suzdržan. Naravno da mogu postojati različita mišljenja unutar opozicije. Zar to ne postoji i u Italiji? To je istinska demokratija. Postignut je značajan uspjeh. Ovo je samo početak ujedinjenja sirijskog naroda protiv Bashara al-Assada”, kazao je Davutoglu.

Ministar vanjskih poslova Italije Giulio Terzi je kazao da Italija vidi Tursku kao značajnog strateškog partnera koji, također, igra vrlo važnu ulogu u postizanju mira u Siriji.

“Sirijsko pitanje trenutno obilježavaju velike tenzije zato što u pograničnim dijelovima postoje veliki problemi. Ali, posmatrano iz političke perspektive, ovo je vrlo važan trenutak, jer je u Dohi sirijska opozicija postigla značajan dogovor. Postignut je konsenzus koji će pomoći ujedinjenju čitavog sirijskog naroda. Podržavamo ovakav sporazum koji će pomoći u borbi protiv sirijskog režima Bashara al-Assada”, istakao je Terzi.

(Anadolija)

Share This Article