Izrael upozorava Siriju da ne širi borbe na Golansku visoravan

sanel
By sanel

Zamjenik izraelskog premijera upozorio je režim Bašara al-Asada da ne širi borbe na područje Golanske visoravni jer da će Izrael ‘znati kako odbraniti građane Izraela i izraelsku suverenost’.

Izrael je u petak upozorio sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da se pobrine da se akcije protiv pobunjenika ne prošire i na Golansku visoravan jer je u suprotnom Izrael spreman braniti se.

Golan, koji je Damask izgubio u Bliskoistočnom ratu 1967. i koji je uglavnom miran već nekoliko decenija, u nekoliko je navrata ove sedmice bio na udaru zalutalih sirijskih projektila.

“Režim u Siriji smatramo odgovornim za ovo što se događa uzduž granice”, kazao je zamjenik premijera Moshe Yaalon. “Ako primjetimo da se rat širi u našem smjeru, znat ćemo kako odbraniti građane Izraela i izraelsku suverenost”, dodao je Yaalon aludirajući na građanski rat u Siriji koji traje već 19 mjeseci.

Izrael je pripojio Golansku visoravan 1981. godine i taj potez međunarodna zajednica nije priznala. U svim dosadašnjim mirovnim pregovorima Sirija je inzistirala na povratu te strateški iznimno važne visoravni.

(Hina)

Share This Article