Sirijska vojska granatirala pijacu u Deyr’z Zoru

sanel
By sanel

Najviše predstavničko tijelo sirijskih pobunjenika Sirijsko revolucionarno vijeće je saopćilo da je sirijska vojska odana režimu predsjednika Bashara al-Assada danas izvela oružani napad na pijacu u mjestu Kuvriye u Deyru’z Zoru na istoku Sirije, u kojem je ubijeno najmanje 17, a ranjeno na desetine osoba.

U saopćenju se navodi da je među poginulima bilo 12 žena i troje djece, a da sirijska vojska nastavlja sa oružanim dejstvima i da bi broj žrtava mogao biti znatno veći.

Uporedo s tim, Međunarodni opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu je saopćio da je u oružanim operacijama sirijske vojske, u kojima je korištena i teška artiljerija, u Deyru’z Zoru poginula najmanje 21, a ranjeno na desetine osoba.

Lokalni aktivisti javljaju da su i danas vođene intenzivne oružane operacije sirijske vojske širom Sirije i da je u toj zemlji poginulo najmanje 45 osoba i devastirano na stotine stanbenih i poslovnih objekata.

Od početka sukoba u Siriji, u martu 2011. godine, kada je počela pobuna protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, smrtno je stradalo oko 30 hiljada ljudi, dok ih je oko 200 hiljada bilo primorano napustiti svoje domove.

(Anadolija)

Share This Article