Sirijci mrtve ukopavaju u parkovima, baštama i na igralištima

sanel
By sanel

iSirijski grad Halep poprište je žestokih sukoba od početka pobune sirijskog naroda protiv režima predsjednika Bashara al-Assada u martu 2011. godine, a sirijska vojska nesmanjenim intenzitetom razara ovaj grad iz svih raspoloživih oružja, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).

Česta meta napada Assadovih nišandžija su i gradska mezarja, pa Sirijci svoje poginule u posljednje vrijeme sahranjuju u baštama, parkovima ili na dječijim igralištima.

Sirijac Ebu Selman iz halepskog naselja es-Sekra potvrdio je za agenciju Anadolija da je tamošnje stanovništvo bilo prinuđeno koristiti parkove za sahranjivanje žrtava Assadovih artiljeraca.

On je istakao da njegovi sugrađani u početku nisu odobravali ukapanje stradalih na brojnim mjestima u naselju, ali da ih je na to natjeralo često i masovno ubijanje nevinih ljudi.

“Sva mezarja kontrolišu snajperisti, pa smo morali naći alternativu. U park smo prvo sahranili jednog poginulog vojnika Slobodne vojske Sirije, a potom je broj mezara počeo da se povećava. Sada sve poginule sahranjujemo u njihovim avlijama ili gradskim parkovima”, rekao je Selman.

(Anadolija)

Share This Article