Zračni napadi u Siriji umjesto primirja

sanel
By sanel

Zračni napadi sirijske vojske i ulične borbe nastavljeni  su u subotu, uprkos dogovorenom primirju za četverodnevni muslimanski praznik Kurban bajram.

Opozicioni borci tvrde da je u petak, prvog dana praznika, smrtno stradalo više od 150 ljudi.

Zvuci vatrenog oružja sa sirijske strane odjekivali su u subotu duž granice sa Turskom. Pojavili su se i amaterski snimci koji otkrivaju bombardiranje iz zraka.

Tenkovi su u subotu ujutro ušli u Harstu, predgrađe Damaska, dok aktivisti u istočnom gradu Deir al Zor tvrde da se, drugog dana primirja bombardiraju naseljena područja.

U subotu su bombardirani i gradovi Halep i Homs.

Zarobljeni vojnici

U gradu Haram pobunjenici su zarobili nekoliko vojnika za koje sumnjaju da su Vladini borci.

U jednoj napuštenoj kući, na čijem krovu beživotna tijela svjedoče o prethodnim žestokim borbama na tom području,  jedan preživjeli borac ubjeđivao je naoružane pobunjenike da je bjegunac sirijske vojske.

“Najprije će mu biti ukazana prva pomoć. Nakon toga ćemo istražiti njegovu poziciju. Ukoliko je pripadnik paravojne jedinice bit će ispitan, ukoliko je jedan od odbjeglih vojnika, bit će vraćen svojoj porodici”, kazao je vojni komandant Bassel Essa.

Ni prvog dana Bajrama, koji je trebao biti prvi dan primirja, nije bilo mira u Haramu, kazuje vojni komandant Morhaf Selatt.

“Probudili smo se nadajući se primirju, ali već od pet ujutro počeli su nas bombardirati. Bilo je to žestoko bombardiranje koje nam je pokazalo da za njih primirje ne vrijedi.”

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad pojavio se na svečanoj molitvi u petak. Dan prije toga, njegova vojna komanda saopćila je da će zaustaviti vojne operacije na četiri dana, zadržavajući pravo da odgovore na napade.

Ranije je međunarodni izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi kazao kako je dobio garancije Assada, ali i Slobodne sirijske vojske, da će za Bajram biti uspostavljeno primirje.

(Al Jazeera)

Share This Article