Turska odbila ponudu Izraela za razgovore o Siriji

sanel
By sanel

Turska je odbila ponudu Izraela da razgovara o krizi u Siriji, kazavši da bi se Jerusalem prvo trebao izviniti Ankari, rekao je turski zvaničnik ministarstva vanjskih poslova. Odnosi između ove dvije zemlje su na najnižem nivou od 2010. kada su izraelski vojnici ubili devet turskih aktivista koji su pokušali poslati humanitarnu pomoć u Gazi.

Ankara je više puta tražila od Jerusalema da se službeno izvini i obešteti porodice žrtava. Izrael insistira na tome da su vojnici djelovali u samoodbrani.

Nakon toga je Turska protjerala izraelskog ambasadora i prekinula sve vojne veze s Jerusalemom.

Posljednji zahtjev je uputio Pinhad Avivi, bivši izraelski ambasador u Turskoj koji trenutno radi u izraelskom ministarstvu vanjskih poslova, javio je UPI.

Avivi smatra da bi ove dvije države trebale održati razgovore o situaciji u Siriji, kazavši da će na obje zemlje utjecati ishod dešavanja.

“Izraelski zvaničnici bi trebali poduzeti korake ka normalizaciji odnosa s Turskom umjesto da šalju poruke preko saopćenja za medije”, rekao je Seldžuk Unal, glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova.

“Trebali bi ostaviti postrani probleme između Izraela i Turske i okrenuti se ka budućnosti”, kazao je Avivi.

(Fena)

Share This Article