Jučer su u Siriji poginule 204 osobe

sanel
By sanel

U ponedjeljak u Siriji ubijene su 204 osobe, među njima 8 žena i 5-oro djece. Damask i njegova predgrađa 134 ubijene osobe uključujući više od 60 koji su pronađeni sa znakovima mučenja i to većinom u Muadamiji, 10 osoba u Harasti i 15 ubijenih osoba uslijed granatiranje Utaje; Aleppo 23; Idlib 14;Deir ezzur 13; Dera’a 9 uključujući 4 osobe ubijene po kratkom postupku u Busra el Šamu;Homs 6;Hama 5;Rakka 1;Banjas 1 i u Lattakiji jedna osoba.

Režimske snage su granatirale nasumično 125 lokacija, 12 ratnim avionima, 49 lokacija granaitanih artiljerijom, 20 projektilima i na dvije lokacije su bačena eksplozivna burad bombe.

FSA je izvijestila o sukobima sa režimskim snagama na 65 lokacija dok su započeli 13 operacija a najuspješnije su izvedene u Ma’arat el Numanu i predgrađima Damaska.

Voditelj mirovnih operacija UN-a, Herve Ladsous, zadržao je retoriku o obustavi neprijateljstava: „Razmišljamo o tome šta će se dogoditi ako dođe do prekida vatre ili političkog rješenja”.

Međutim Ladous nije ponudio detalje kako se prijedlog UN-ovog izaslanika Lakhdar Brahimija za privremeno primirje tokom Kurban-bajrama može provesti.

Brahimi je razgovarao sa predsjednikom Bešarom el Assadom u nedjelju nakon razgovara sa liderima nekoliko susjednih zemalja. Assad je rekao da je prioritet prestanak naoružavanja opozicionih boraca dok je u ponedjeljak FSA izjavila svoj pesimizam da će UN-ov izaslanik napraviti bilo kakav pomak.

U međuvremenu analitičari ističu da se Turska okrenula regionalnim silama Rusiji i Iranu, inače pristalicama režima u Damasku, kako bi pomogli u sirijskom krvavom ratu.

(islambosna.ba)

Share This Article