U Sirij novih 175 žrtava sukoba

sanel
By sanel

Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR) je saopćila da je u jučerašnjim operacijama sirijske vojske protiv pobunjenika poginulo najmanje 175 osoba. U saopćenju se navodi da sirijska vojska i dalje izvodi napade zračnom i kopnenom artiljerijom širom Sirije, a da su najžešći napadi bili u damaškim regijama Dumi, Kademu, Tadamunu, Haresti, Sakbi i Mudamiyeti, gdje je život izgubila 51 osoba, a devastirano na desetine objekata.

Lokalni aktivisti londonske SNHR organizacije su potvrdili da je u jučerašnjim operacijama sirijske vojske u Idlibu poginulo 25, u Halepu 19, Homsu 14, Deyru’z Zoru 46, Rakki i Deri po sedam, Lazkiyi tri, te u Hami dvije i gradu Kuneytri jedna osoba.

Aktivisti su također javili da su nastavljeni sukobi između sirijske vojske odane režimu predsjednika Bashara al-Assada i pobunjeničnih snaga Oslobodilačke vojske Sirije. Dok sirijski pobunjenici bilježe uspjehe u osvajanju sve važnijih uporišta, sirijska vojska najveće udarce zadaje artiljerijom iz zraka. U aviobombardiranju naseljenog mjesta Carcanaz, kod Idliba na sjeveru Sirije, na desetine civila je ostalo zatrpano u ruševinama devastiranih zgrada. (Anadolija)


Share This Article