Sirijske vlasti pisale Ban Ki Munu i žalile se na ˝teroriste˝

sanel
By sanel

Sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je dva pisma na adrese predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti UN i Generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kojem su navedeni dokazi o učešću stranih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku u pružanju podrške o naoružavanju terorističkih grupacija u Siriji.

U saopštenju sirijskog MIP-a, koje je prenijela državna novinska agencija SANA, navodi se da “podržavanje i naoružavanje terorista u Siriji postaje sve očiglednije”.

“Dokazi o učešću stranih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku, u podršci terorističkim grupama u Siriji nedavno su uvećani, da ne pominjemo njihov doprinos ometanju dijaloga i mirnih rješenja, te narušavanju sirijske države na materijalnom i humanitarnom nivou”, ističe se u saopštenju sirijskog ministarstva.

Naglašava se da se u  tvrdnje o isporukama naoružanja uvjerio i reporter britanskog BBC-ja iz grada Alepa koji je vidio da se naoružanje, koje je u vlasništvu saudijske vojske, preusmjerava oružanim terorističkim grupama, te da je dio te vijesti i emitovan na tom zapadnom mediju 9. oktobra.

Sirijska diplomatija tvrdi da je turska vlada odgovorna za skrivanje i obuku terorista na teritoriji te zemlje, odakle ih šalje u Siriju.

Sirija je izrazila nadu da će Savjet bezbjednosti UN pokrenuti ozbiljne korake ka odvraćanju terorista i prekidu njihovog finansiranja, te da će pozvati na odgovornost svjetske države po pitanju terorizma.(RSE)

Share This Article