Bugarska priprema prihvatilište za Sirijce

sanel
By sanel

Bugarska Vlada planira izgraditi privremeno prihvatilište za izbjeglice iz Sirije kao odgovor na veliki broj državljana ove bliskoistočne države koji bježe od krvavih sukoba i utočište traže u susjednim državama, saopćila je u srijedu navečer služba Vlade Bugarske za odnose s javnošću, a prenosi Tanjug.

Odluka za gradnju novog privremenog prihvatilišta za izbjeglice “neophodna je zbog potrebe za dodatnim mjerama kako bi se nosili sa sve većim brojem sirijskih građana koji traže utočište u Bugarskoj”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako su postojeći objekti za smještaj izbjeglica popunjeni 80 do 90 posto.

Bugarska trenutno posjeduje kapacitete da primi ukupno 780 osoba svih nacionalnosti, pokazuju podaci Nacionalne agencije za izbjeglice.

Prihvatilište koje bi se trebalo graditi u jugoistočnom bugarskom gradu Harmanli, moći će primiti blizu 1.000 ljudi, javila je agencija AFP.

Granica s Turskom

Glasnogovornik predstavnika Komesarijata UN-a za izbjeglice u Bugarskoj Boris Cheshirkov izjavio je za francusku agenciju da ima 183 registriranih Sirijaca koji su stigli u Bugarsku u periodu od januara do septembra ove godine, te da je ova država daleko od doživljavanja dolaska većeg broja izbjeglica sa Bliskog Istoka.

Istakao je kako je daleko više Iračana došlo u Bugarsku, ali je odbio dati tačne brojeve.

Bugarska, koja graniči sa Turskom, gdje je iz Sirije pristiglo više od 100.000 izbjeglica, pojačala je policijsku prisutnost na svojim granicama na jugoistoku kako bi spriječila ilegalne ulaske u državu sa turske teritorije.

(AJB)

Share This Article