Stanovnici Homsa mole za pomoć

sanel
By sanel

Sirijske režimske snage u srijedu su napale opoziciona područja u gradu Homsu gdje opkoljeni stanovnici očajnički mole za humanitarnu pomoć, navodi Sirijska Opservatorija za ljudska prava dodajući da se borbe vode i u Aleppu.

Granate su počele padati na dijelove Homsa i obližnjeg grada Kusejra još od ranih jutarnjih časova, dodaje Opservatorija.

Vojska je intezivirala operacije u Homsu i Kusejru koji su već mjesecima u opsadi nastojeći da preuzme područja kako bi preorijentisala svoje trupe ka borbenim linijama na sjeveru poput Aleppa.

Libanonski sigurnosni zvaničnici navode da je eskalacija sukoba dovela do novog talasa izbjeglica koji su prešli granični prijelaz sa ovom zemljom. On navodi da je oko 400 osoba prešlo granicu za posljednja 24 časa.

Aktivista iz Starog Grada u Homsu kaže da je četvrt potpuno opkoljena.

„Nema izlaza, naša situacija je toliko loša da svi plaču”, kaže aktivista Ebu Bilal.

„Improvizirane bolnice su pune ranjenika kojima je neophodna operacija i koji trebaju biti evakuirani. Nema izlaza uopće, nikome” .

Stari Grad Homsa je pod opsadom sirijske vojske više od četiri mjeseca. Prema Opservatoriji na hiljade civila je zarobljeno u Starom Gradu kao i drugim opkoljenim područjima Homsa.

„Pozivamo Međunarodni odbor Crvenog križa i Crvenog polumjeseca da dođu i pomognu nam”, rekao je Ebu Bilal.

Međunarodni odbor Crvenog križa ranije ovog ljeta nije uspio da uđe u Homs. Vojska i opozicionari su svaljivali jedni na druge krivicu zbog kršenja primirja koje je bilo preduvjet da misija uđe u grad i evakuiše ranjenike i civile.

U Kusejru, situacija se pogoršala tokom noći, kaže aktivista Hadi el Abdullah.

„Stanovnici su preplašeni od onoga što bi se moglo dogoditi ukoliko vojska uđe u Kusejr. Oni kažu da bi više voljeli da umru od granatiranja nego da ih vojska kolje”, kaže Abdullah.

Kusejr se nalazi u rukama opozicionih snaga i pod opsadom od septembra prošle godine. Opservatorija kaže da je na hiljade stanovnika zarobljeno u gradu i da jedini put na vani vodi kroz tajne tunele.

„ Ni za koga ne postoji način da izađe vani”, kaže Abdullah.

Opservatorija također izvještava o jakom granatiranju opozicionih područja u Aleppu, koji je poprište jakih borbi od sredine jula.(islambosna.ba)

Share This Article