Turski borbeni avioni na sirijskog granici

sanel
By sanel

Dodatni borbeni avioni poslati su kao pojačanje avio bazi na jugoistoku Turske, a tenzije sa Sirijom rastu. Turska je u utorak ponovo upozorila Siriju da neće oklijevati da odgovori na bilo koji napad na njenu teritoriju.

“Za naše oružane snage postalo je neizbježno da odgovore, jer sirijska administracija i dalje ima agresivni stav”, rekao je turski premijer Recep Tayyip Erdogan poslanicima njegove Partije razvoja i pravde (PKK), prenosi AFP.

Reporter Al Jazeere Adnan Rondić, koji izvještava iz turskog grada Akčakale, navodi da je Erdogan uputio oštre poruke poslanicima svoje partije.

“Rekao je da će Turska iskoristiti sva moguća sredstva da odgovori na svaki napad koji dolazi, kako kaže, od Assadovog režima na turski teritorij”, dodaje Rondić.

Naš reporter ističe da je Erdogan oštro kritizirao vodeću opozicionu partiju u Turskoj – CHP (Republikanska narodna partija).

Rekao je da je sramotno zbog toga što ta partija nije podržala odluku Parlamenta, koja je donesena u četvrtak u Turskoj i po kojoj turska vojska ima pravo preći na sirijski teritorij “u slučaju da njen nacionalni interes bude ugrožen”.

Istovremeno, kako je javila turska agencija Dogan, dodatni borbeni avioni poslati su kao pojačanje avio bazi na jugoistoku zemlje, a tenzije sa Sirijom su u porastu.

Agencija se poziva na neimenovani vojni izvor, koji je naveo da je najmanje 25 F-16 borbenih aviona dodatno raspoređeno u turskoj avio bazi Diyarbakir.

Inspekcija trupa

Načelnik Generalštaba turske vojske, general Necdet Ozel, izvršio je u utorak inspekciju trupa u pokrajinama Hatay i Kilis, u blizini granice sa Sirijom, dan pošto su sirijske granate pale na obližnji grad, javio je izvještač agencije Anadolija.

Ozel je, nakon obilaska 39. mehanizirane brigade u Iskenderunu, prešao u Hatay, gdje je osmatrao položaje turskih oružanih snaga.

Nakon Hataya, Ozel je helikopterom otputovao u Oncupinar, nedaleko od turske pokrajine Kilis, gdje je također informiran o stanju u tom području.

Na tursko-sirijskoj granici od prošle sedmice učestala je razmjena artiljerijske vatre i iz minobacača, nakon što je sa sirijske teritorije ispaljeno nekoliko granata koje su pale na turski grad Akčakale prošle sedmice i usmrtile petero turskih civila, među kojima troje djece.

Turski Parlament je odmah nakon tog napada dao zeleno svjetlo Vladi da upotrijebi vojnu silu protiv Sirije ako bude bilo neophodno.

Turska vojska je u ponedjeljak uzvratila paljbu na sirijsku teritoriju, pošto je granata ispaljena sa sirijske strane pala u provinciji Hatay sa turske strane granice.

(AJB)

Share This Article