Jack Straw: Assad će ratovati do svog kraja

sanel
By sanel

Bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jeck Straw izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija (AA) da Turska može biti partner sa zemljama Euro zone (EEA) i tako znatno ubrzati svoj ulazak u Evropsku Uniju.

Straw će biti jedan od predsjedatelja foruma o saradnji Turske i Velike Britanije.
On se osvrnuo na napetosti na tursko-sirijskoj granici, izražavajući podršku turskoj vladi i narodu da zaštiti svoju teritorijalnu cjelovitost.

Smatra da je dosadašnji odnos Turske prema sirijskim provokacijama potvrdio njenu terzvenost i zrelost.

„Sirijski slučaj je drugačiji od libijskog i tuniškog. Gaddafija i Bin Alija nije volio niko u njihovim zemljama. To ne bi mogao reći za Bashara al-Assada. Ne znam ishod sirijske krize. Možda će tamošnji režim ratovati do svog rušenja. Osim da će biti krvav, nemam drugih procjena za kraj Assadovog režima“, rekao je Straw.

Bivši šef britanske diplomatije Straw je pohvalio vanjsku politiku Turske koju vodi Ahmet Davutoglu. Istakao je uspjeh Davutoglua u vođenju politike „nulte stope problema sa susjedima“.

Govoreći o problemima na Bliskom Istoku Straw je izrazio zabrinutost u vezi s razvojem situacije u toj regiji ukoliko na novembarskim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pobijedi republikanac Mitt Romney. Strahuje da će u toj situaciji doći do izbijanja vojnog sukoba između Izreala i Irana.

(Anadolija)

Share This Article