Bašari: Interes sirijske vlade je očuvati dobrosusjedske odnose s Turskom

sanel
By sanel

Sirijski ambasador u UN-u Bašar Džafari rekao je da Sirija ne želi eskalaciju ni s jednom susjednom zemljom, pa tako ni s Turskom.

‘Najveći interes sirijske vlade je očuvati dobrosusjedske odnose s Turskom’, rekao je ambasador.

‘U slučaju pograničnog izgreda između dviju država, vlade moraju djelovati mudro i razumno’, dodao je.

No pozvao je Tursku na ‘saradnju radi nadzora zajedničke granice’ kako bi se spriječio ‘ulazak naoružanih grupa’, optuživši neke od njih da su počinile napade u Siriji.

U turskom protuudaru u četvrtak ujutro na sirijske položaje preko granice ‘ranjena su dva sirijska vojna oficira’, dodaje ambasador. Potvrdio je da je sirijska vlada ‘uputila najiskrenije saučešće’ Ankari zbog granatiranja u srijedu u kome su poginuli turski civili i pokrenula ‘ozbiljnu istragu’ o tome odakle je otvorena vatra.

No na pitanje o mogućem sirijskom izvinjenju, odgovorio je samo da ‘istraga još traje’. Ambasador je kazao da je predsjedavajućem Vijeća sigurnosti u oktobru, gvatemalskom ambasadoru Gertu Rosenthalu, poslao pismo u kojemu obrazlaže sirijsko stajalište i još jedno pismo u kojemu traži od vijeća da osudi napade na Alep.

Najmanje je 48 osoba ubijeno, većinom vojnici, a stotinjak je ranjeno u srijedu u trostrukom napadu autobombom u Alepu, velikom gradu na sjeveru Sirije.

(Hina)

Share This Article