Španija, Francuska i Velika Britanija osudile sirijski napad

sanel
By sanel

Španski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Garcia Margallo osudio je sirijski napad na Tursku i pozvao međunarodnu zajednicu da reagira povodom tog incidenta.
„Španija oštro osuđuje sirijski napad na tursku teritoriju. Turska je članica NATO-a, kao i Španija, i mi se solidarišemo s njom. Pozivam međunarodnu zajednicu da reagira protiv krvoprolića u Siriji“, rekao je Margallo.

Španski šef diplomatije je kazao da je režim predsjednika Sirije Bashara al-Assada iza sebe ostavio mnogo žrtava i da krvoproliće u toj zemlji još uvijek traje, te dodao da međunarodna zajednica mora reagirati na zvjersta koja se dešavaju u toj zemlji i dostaviti humanitarnu pomoć sirijskom narodu.

Sirijski napad na turski teritorij najoštrije je osudila i Francuska, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova te zemlje.

Glasnogovornik francuskog Ministarsvta Philippe Lalliot je kazao da Francuska „apsolutno podržava svog saveznika Tursku“. On je podsjetio da je francuski šef diplomatije Laurent Fabius telefonom razgovarao sa turskim kolegom Ahmetom Davutogluom i uputio mu saučešće zbog stradalih žrtava u incidentu u Akcakaleu.

Zamjenik premijera Velike Britanije Nick Clegg je u uvodnom izlaganju na panelu „Zaposlenje, investivije i rast: Uspješna budućnost za Veliku Britaniju i Tursku“ na Bogazici Univerzitetu u Istanbulu kazao da Velika Britanija apsolutno odobrava sinoćnji odgovor Turske na sirijsko granatiranje njene općine Akcakale.

„Tužni smo zbog jučerašnjeg stradanja turskih građana u blizini sirijske granice. Ovo je još jedan pokazatelj divljaštva i nasilja koje vlada Sirijom. To je neprihvatljiv incident. Vojska Assadovog režima je još jednom učinila neprihvatljiv potez. Turska ima pravo da se brani. Velika Britanija odobrava sinošnju reakciju Turske“, rekao je Clegg.

(Anadolija)

Share This Article