Hidžab: Asad svojevremeno odbio mirno rješenje sukoba

sanel
By sanel

Predsjednik Bašar el-Asad stavio je veto na zahtjeve viših lidera o mirnom rješenju krize u Siriji nakon što su neki od njegovih sigurnosnih pomoćnika ubijeni u napadu u julu, rekao je njegov bivši premijer Rijad Hidžab u utorak. Hidžab, koji je izbjegao početkom augusta, rekao je za televizijsku stanicu El-Arabija da su ga smrti ministra odbrane Dauda Rajha i njegovog zamjenika Asadovog zeta Asefa Šavkata u bombaškom napadu na sigurnosnu zgradu u Damasku ubijedila da ne postoji vojno rješenje za krizu.

Rekao je da se sastao s drugim visokim zvaničnicima, uključujući i potpredsjednika Faruka el-Šaru, čelnika parlamenta i zamjenika generalnog sekretara vladajuće stranke Baath, te da su se dogovorili da traže od Asada da počne razgovarati s opozicijom.

“Bašar je taj prijedlog kategorički odbacio. Odbacio je bilo kakav oblik dijaloga s opozicijom, u državi ili van nje, i rekao je ‘Ne pregovaram s podijeljenom opozicijom. Oni nisu patriotska opozicija i naoružani su'”, rekao je Hidžab.

“Ovo je bio šok za sve nas i nakon toga smo napustili palaču. U potpunosti sam izgubio nadu, pogotovo u posljednjih nekoliko dana, kada je Slobodna sirijska armija kontrolisala oko 70 posto Alepa”, dodao je on.

Asad vodi bitku protiv pobunjenika posljednjih 18 mjeseci, podsjetio je Reuters.

Hidžab, koji kao i većina članova opozicije pripada sirijskoj sunitskoj većini, nije bio dio Asadovog unutrašnjeg kruga. Ali kaka je bio premijer i najviši civilni zvaničnik koji je izbjegao, njegov odlazak je bio simboličan udarac za vladu kojom dominira Asadova manjinska alavitska sekta.

Nije bilo moguće odmah potvrditi Hidžabove navode.

(Fena)

Share This Article