Vojska bombarduje region Damaska

sanel
By sanel

Sirijska vojska žestoko je bombardovala više mjesta u provinciji Damask, tvrdi opozicija. Provladina štampa, međutim, piše da je vojska poslala pojačanje u Alep.

U Alepu se takođe vode žestoke borbe.

U Dumi, pobunjeničkom uporištu sjveroistočno od prijestonice, dva civila ubijena su jutros u bombardovanju vladinih snaga, navodi opoziciona Opservatorija za ljudska prava (OSDH).

Paralelno sa tim, šestorica vojnika ubijena su u napadu pobunjenika na bolnicu u tom gradu, u kojem su vojnici stacionirani. “Vojska je bolnicu pretvorila u kasarnu i u njoj razmjestila snajpere”, kazao je predsjednik OSDH-a Rami Abdel Rahman.

U video snimku koji su na internet postavili pobunjenici navodi se da je stanovništvo Dume suočeno sa “egzodusom” zbog bombardovanja.

Dnevnik “Baas” piše danas da se približava “kraj bezbjednosnih operacija u cijeloj provinciji Damask”.

Vladine snage “uništile su brojna skladišta oružja i oduzele velike količine municije i opreme, uključujući mitraljeze proizvedene u Izraelu, što nagovještava da je blizu kraj bezbjednosnih operacija u cijeloj provinciji Damask”, navodi taj list.

Pozivajući se na stanovnike Dume, list “Vatan” piše da je u Dumi “u toku najžešća operacija (vojske protiv pobunjenika) od početka krize, što je znak odlučnosti vojske da porazi naoružane ljude”.

Grad Zabadani, nekada turistička atrakcija, takođe je jutros bombardovan, nakon višemjesečne opsade u kojoj ga drži vojska. Mesto Jabrud, u regionu Damaska, žestoko je bombardovano teškom artiljerijom, navode pobunjenički izvori.

Najmanje 11 osoba, većinom civila, poginulo je danas u Siriji, saopštava OSDH, koji svoje podatke zasniva na svjedočenjima pobunjenika i ljekara i čiji bilans svakog dana premašuje 100 mrtvih.

Na meti bombardovanja je u Alep, na sjeveru Sirije, i u njemu ima povrijeđenih, navodi OSDH, dok “Vatan” piše da je vojska poslala pojačanje u taj grad.

U Siriji je u ponjedeljak, prema podacima pobunjenika, poginulo oko 160 ljudi.

(Beta)

Share This Article