Protesti u Asadovom rodnom kraju

sanel
By sanel

Tvrdi se da su u rodnom kraju Bešara Asada, u selu Karadaha, koje se nalazi nadomak sirijskog grada Lazkije, održani protesti protiv sirijskog režima.

Kako se navodi, u Kardahi, rodnom selu Hafiza Asada, koji je preuzeo vlast poslije vojnog puča 1970. godine, na demonstracijama su intervenisali pripadnici milicije Šebbiha.

Sirijski pisac Samar Yazbek je putem društvene mreže na internetu napisala da su protesti u Kardahi organizovani nakon što su pripadnici snaga odanih Asadu usmrtili 5 članova porodice Yazbek.

Yazbek nadalje tvrdi da su snage lojalne sirijskom režimu zatvorile puteve koji vode prema selu Karadaha, koje ima 8600 stanovnika, zbog ustanka koji je nastao u tom selu.

Takođe, navodi se da se na tom području nastavljaju oružani sukobi između plemena Asad i plemena Osman, Abbud, i Hajjir.

Tvrdi se da je u sukobima poginuo i Muhamed Asad, osnivač oružanih jedinica Asadovog režima, milicije Šebbiha.

S druge strane, u Deri, Homsu i Idlibu održane su demonstracije u znak solidarnosti sa plemenima na području Kardaha, koja vode oružane sukobe sa snagama lojalnim Asadu. Aktivistkinja za prava žena Yazbek je prošle godine pritvorena zbog pružanja podrške pripadnicima opozicije, a nakon izvjesnog vremena bila je primorana da napusti zemlju.

(TRT)

Share This Article