Protesti protiv Bashara al-Assada u Rusiji

sanel
By sanel

Lojalisti opozicionih sirijskih snaga koji žive u Moskvi okupili su se na Trgu revolucije, kako bi protestovali protiv podrške koju ruske vlasti pružaju sirijskom režimu na čelu sa predsjednikom Basharom al-Assadom.

Jedan od aktivista i predstavnik Sirijskog nacionalngo vijeća u Rusiji Mahmud el-Hamza, istakao je da još uvijek traju žestoke borbe u Siriji, nastavlja se proljevanje krvi širom zemlje i sutacija je vrlo dramatična.

Objasnio je da sirijski režim i dalje nastavlja da avionima bombarduje narod, te da je na milione ljudi moralo da napusti svoje domove.

El-Hamza je također uputio oštre kritike na račun vlasti Rusije koja otvoreno podržava aktivnosti sadašnjeg režima Bashara al-Assada.

“Evidentno je da Rusija u političkom, ekonomskom i vojnom smislu nastavlja da podržava sirijski režim. Ruske vlasti ne rade za sirijski narod nego ih zanimaju samo nacionalni interesi”, kazao je El-Hamza.

Predstavnik Sirijskog nacionalngo vijeća u Rusiji Mahmud el-Hamza izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da je vrlo zahvalan za sve napore i pomoć koje Turska ulaže kako bi pomogla sirijskom narodu.

“Ali trebamo još snažniju podršku Turske”, kazao je El-Hamza.

Najmlađa osoba na protestima bila je trinaestogodišnja Lejla El-Hamza koja je novinaru agencije Anadolija kazala da je vrlo tužna kada čuje šta se sve dešava u njenoj zemlji i da se nada da će uskoro biti završen rat u Siriji.

Još jedan demonstrant, Muhammer Abdurrahman, kazao je da će na kraju u Siriji doći do pada režima Bashara al-Assada.

Naglasio je da većina sirijskog naroda ne podržava režim al-Assada, te napominuo da će on na kraju morati otići sa vlasti.

Abdurrahman je istakao da je Turska mnogo pomogla sirijskom narodu kada im je ta pomoć bila najviše potrebna.

“Turska je za nas jedna velika zemlja. Turska nam je zaista mnogo pomogla. Erdogan je za nas lider čitavog islamskog svijeta”, kazao je Abdurrahman.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je na zasjedanju Generalne skupštine UN-a da podrška samo jednoj strani u Siriji gura tu zemlju još dublje u unutarnje sukobe.

Lavorv je ponovio i stav Rusije da sve aktivnosti međunarodne zajednice moraju da se oslanjaju na Povelju UN-a, u kojoj, kako je naglasio, nema ničega što bi opravdalo eventualnu smjenu postojećeg režima.

Velike svjetske sile su podijeljene po pitanju okončanja nasilja u Siriji – Rusija, Kina i Iran podržavaju Assadov režim, dok su države Perzijskog zaljeva, Velika Britanija, Francuska i Sjedinjene Američke Države na strani sirijske opozicije.

(Anadolija)

Share This Article