Alepo u plamenu

sanel
By sanel

Sirijski pobunjenici ponovo govore o pokretanju „odlučujuće ofanzive“ za kontrolu nad Alepom. Njihova ofanziva očito ne protiče onako kako su je zamislili. SAD u međuvremenu obećavaju novu pomoć pobunjenicima.

„Da bismo dobili gerilski rat na ulicama Alepa moramo biti bolje naoružani“, tvrdi jedan od komandanata pobunjeničke armije u sirijskoj metropoli na sjeveru te zemlje. „Prvo napredujemo, ali smo onda preslabi da bi došli do konačne pobjede nad Asadovim vojnicima“, dodaje jedan njegov borac. Protiv artiljerije i aviona vladinih trupa pobunjenici su uglavnom nemoćni.

Protiv jednica predsjednika Bašara el Asada je, uprkos tome, postignut uspjeh u jugozapadnom dijelu grada. U jugoistočnom dijelu grada se Asadove trupe nalaze pod žestokom vatrom. To potvrđuju obje strane. Posmatrači govore o najžešćim borbama u protekla dva mjeseca.

Ima uspjeha, ali ne i konačne prevage za pobjedu

Jedan oficir vladinih trupa koji je dezertirao prenosi kako pobunjenici imaju “na hiljade” boraca. Abu Furat, komandant pobunjeničke brigade Al-Tahuid, javio je kako su njegovi borci zauzeli jedan vojni punt u četvrti Salahedin. Pobunjenici su ubili 25 vonika prije nego što su se povukli zbog nedostatka municije.

(DW)

Share This Article