Bez dogovora Vijeća sigurnosti o Siriji

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države i Rusija ponudile su različite procjene situacije u Siriji tokom zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), što je ukazalo na nemogućnost svjetske organizacije da usvoji zajedničku strategiju kojom bi se okončao rat u toj zemlji.

Dok je američka državna sekretarka Hillary Clinton osudila predsjednika Sirije Bashara al-Assada zbog “ubijanja vlastitog naroda”, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov optužio je SAD i druge države za podsticanje terorizma.

Clinton je apelirala na “paralizirano” Vijeće da ponovno pokuša postići sporazum o mjerama koje treba preduzeti kako bi se okončao konflikt.

Stav Rusije

“Broj žrtava raste dok je Vijeće sigurnosti paralizirano i urgiram da mi još jednom pokušamo naći rješenje”, kazala je Clinton.

Međutim, Lavrov nije odstupao od svojih stavova, te dodao da treba osuditi nasilje koje provode i Vlada i opozicija u Siriji.

“Veliki dio odgovornosti za rastuće krvoproliće snose i države koje podstiču protivnike Bashara al-Assada da odbijaju primirje i dijalog i zahtijevaju bezuvjetnu kapitulaciju režima”, kazao je Lavrov.

U međuvremenu, ministri iz arapskih zemalja sastali su se sa specijalnim izaslanikom UN-a i Arapske lige za Siriju Lakhdarom Brahimijem na marginama sastanka Generalne skupštine UN-a.

Predsjednik Tunisa Moncef Marzouki izjavio je poslije sastanka da bi njegova zemlja mogla podržati arapsku mirovnu misiju u Siriji, dok su druge zemlje izrazile sumnje.

Marzouki je nazvao Assada “krvožednim diktatorom”, te dodao:

“Nismo zapravo tražili mirovno rješenje, ali ukoliko je to potrebno, da, to mora biti arapska mirovna misija.”

U utorak je katarski emir zatražio intervenciju arapskih zemalja u Sirji, ali je generalni sekretar UN-a Nabil el-Araby kazao novinarima da ne misli da je emir govorio o “vojnim snagama”.

‘Budućnost bez Assada’

Rusija i Kina ranije su tri puta koristile svoju moć kao stalne članice Vijeća da ulože veto na rezolucije koje su mogle dovesti do potencijalnih sankcija Siriji.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je da je “šokantno” što Vijeće nije uspjelo djelovati u 18 mjeseci otkad je počeo ustanak protiv Assada.

“Kao međunarodna zajednica, moramo zajedno zaustaviti nasilje i podstaći proces političke tranzicije. Moramo pronaći zajednički odgovor. To dugujemo narodu”, kazao je njemački šef diplomatije Guido Westerwelle.

Britanski premijer David Cameron kazao je pred Generalnom skupštinom u srijedu da je “budućnost Sirije budućnost bez Assada”, ističući izvještaj objavljen ove sedmice u kojem se navodi patnja sirijske djece, koja su mučena i koja su svjedoci ubistava.

“Krv ovih mališana je grozna mrlja što se tiče ugleda ovih Ujedinjenih naroda, pogotovo ugleda onih koji se nisu suprotstavili tim zvjerstvima i u nekim slučajevima, bili Assadovi saučesnici u njegovoj vladavini terora”, kazao je Cameron.

Kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi kazao je da je njegova zemlja ispunila svoje obaveze i djelovala kao “pozitivna sila u potrazi za političkim rješenjem” u Siriji.

“Kina je spremna da se pridruži ostatku međunarodne zajednice u pokušaju da se riješi sirijsko pitanje na pravedan, miran i podoban način”, rekao je on.

(AJ Balkans)

Share This Article