Assad je čuo današnje eksplozije u svojoj palati

sanel
By sanel

Pucnjava je odjekivala satima gradom nakon bombaških napada dok su se opozicione snage borile sa vojskom kod zgrade Generalštaba.

Dopisnik BBC-ja Jim Muir kaže da je predsjednik Assad mogao čuti eksplozije iz njegove obližnje palate u Damasku, a Rafid Džaburi također dopisnik BBC-ja  kaže da je su vrijeme i mjesto napada veoma značajni. On dodaje da je Generalštab srce sirijske vojske. Napad je uslijedio nekoliko dana nakon što je FSA najavila da preseljava svoju komandu iz Turske u Sirije u očitom pokušaju da podupre borbu protiv režimskih snaga.

Jean Pierre Duthion, koji radi u Damasku, rekao je kako se njegova cijela zgrada uzdrmala od potresa i da su prozori razbijeni.

„Svi smo izašli na hodnik, na mjesto bez prozora ili bilo čega drugog i samo smo čekali da prestane”, kaže on.

Aktivista iz Damaska Sami el Šami kaže da su eksplozije prouzrokovane samoubilačkom auto-bombom a da je drugo auto napunjeno eskplozivom se nalazilo ispred vojne zgrade. Kako on kaže opozicioni borci su onda ušli u zgradu i sukobili se sa sigurnosnim snagama, dok su drugi podmetnuli vatru u Generalštabu.

El Šami tvrdi da mora da je barem nekoliko sigurnosnih snaga ostalo mrtvo jer opozicioni borci ne bi propustili šansu da dođu toliko daleko, tj. da uđu u Generalštab a da ne ubiju nijednog vojnika. Njegove tvrdnje se poklapaju sa izjavama stanovnika o pucnjavi i eksplozijama.

Video snimak o vatri unutar zgrade nagovještava da je eksploziv postavljen unutar nakon prvobitne eksplozije.

Također dopisnik Hezbullahovog El Menara kaže da je bio u zgradi nakon eksplozije i da je vidio tijela trojice naoružanih muškaraca. El Menar je također oprečan sirijskim državnim medijima i naveli su da ima nekoliko mrtvih.

Ašraf Hatab koji živi na manje od kilometar od poprišta današnjih eksplozija kaže da se prva eksplozija čula oko sedam sati ujutro: „Bio sam u krevetu, probudio me jaki zvuk eksplozije a zatim je uslijedila pucnjava koja je trajala gotovo pola sata. Ubrzo nakon toga čula se druga eksplozija. Mogli smo vidjeti oblake dima.

Pitao sam prijatelje koji žive u Haj el Muhadžirini o pucnajavi koja je uslijedila nakon eksplozija. Oni kažu da je vojska iz zgrade zajedno sa onima koji su odgovorni za eksploziju i prebjezima se sukobila sa sirijskom vojskom.

Svi putevi koji vode do trga Umejjada su bili zatvoreni do 11 sati prije podne. Vojska sa obližnjih kontrolnih punktova se uspaničila i počela pucati nasumice. U Damasku je postavljeno od 60 do 70 kontrolnih punktova a danas su provjere vrlo temeljite. Oni obično zaustave osobe na koje sumnjaju ali danas zaustavljaju svako auto kako bi provjerili prtljažnik i pretresli auto i provjerili lična dokumenta.

Svi putevi koji vode iz predgrađa i provincija ka Damasku su zatvoreni. Vidio sam više od 10 auta hitne pomoći kako prevoze ranjenike u bolnice, uključujući i u vojnu bolnicu. Nakon sve te panike oko 11:30 čuo sam jaku pucnjavu ponovo sa trga Umejjada. Pristalice režima iz zgrade Generalštaba i novinari državne sirijske TV marširali su u znak podrške režimu i predsjedniku Assadu i pucali su u zrak zbog toga što su ubili prebjege u zgradi.

Saobraćaj je gotovo obustavljen jer je većina stanovnika ostala u svojim domovima. Snajperi se nalaze na svim krovovima zgrada. A također i automobili sa naoružanim vojnicima se nalaze ispred pojedinih zgrada.”

U međuvremenu državna sirijska televizija izjavila je da je u današnjim eksplozijama ranjeno 14 osoba a da su četiri osobe ubijene.

Lokalni koordinacioni odbori su javili da je do sada ubijeno 203 osobe, a od čega 137 osoba u Damasku i predgrađima, broj ubijeni u Zijabiji je porastao na 107, Berzeh 15, Duma 6 i u Assaliju 4 ubijene osobe; Deir ezZur 32; Aleppo 16; Dera’a 7;Hama 4; Homs 5 i dvije osobe u Idlibu.

(Islambosna.ba)

Share This Article