Slobodna vojska Sirije reducira napade

sanel
By sanel

Al Jazeera je dobila ekskluzivni pristup jednoj pobunjeničkoj brigadi u Siriji, koja navodi da je morala usporiti napredovanje.

Slobodna vojska Sirije reducira napade na državne snage sigurnosti, jer su vojnici predsjednika Bashara al-Assada počeli uspostavljati baze u naseljenim područjima.

Assad je možda još predsjednik Sirije, ali u Deir Azzuuru sigurno nema kontrolu. Kasarna koja je pripadala Assadovim snagama sad je čvrsto u rukama pobunjenika.

Opustošena je i puna rupa od metaka, ali ovi borci ipak žele ukloniti svaki trag neprijatelja. Svuda su tragovi žestoke bitke, ali pobunjenici tvrde da su ovu bazu osvojili mnogo lakše nego što su očekivali.

“Nevjerovatno je kako su brzo Assadove snage pobjegle. Ostavili su svoje oružje i uniforme i pobjegli kao zečevi prema Al-Halbiyi, gdje je najbliža baza Vladinih snaga”, kaže Abu Anas, pobunjenik.

‘Glavna briga civili’

Iako ovdje imaju kontrolu, Slobodna vojska Sirije kaže da imaju poteškoće s napadima na Assadovu vojsku – optužuju Vladine snage da koriste civile kao žive štitove.

“Naša glavna briga su civili i zbog toga smo usporili naše napredovanje i oprezni smo sa inteziviranjem napada”, tvrdi pobunjenik Aasif Mahmoud.

Ali, i pobunjenici se suočavaju s kritikama. Posljednjih mjeseci su optuživani za kršenje ljudskih prava, ali opozicijske snage ovdje tvrde da sa zarobljenicima postupaju humano.

“Zarobljenike koji su bili ranjeni odveli smo u bolnice i ambulante, gdje su im liječili rane”, tvrdi Anas.

No, ono što je nesporno je razaranje koje je unakazilo zemlju. I dok pobunjenici proslavljaju malu pobjedu u Deir Azzuuru, svjesni su da to malo znači ako ne kontroliraju glavni grad Damask.

(AJ Balkans)

Share This Article